Mokslininkai smegenis sujungė su kompiuteriu

Mokslininkai iš Stanfordo universiteto „BrainGate“ programos pranešė, kad moteris, serganti Lou Gehrigo liga (kuomet nyksta žmogaus motoriniai neuronai) sugebėjo valdyti „Nexus 9“ planšetinį kompiuterį vien savo smegenų bangomis.

Naujoji technologija ateityje gali smarkiai palengvinti paralyžiuotų žmonių gyvenimą.<br>123rf nuotr.
Naujoji technologija ateityje gali smarkiai palengvinti paralyžiuotų žmonių gyvenimą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2016, 4:18 PM, atnaujinta May 11, 2017, 5:25 AM

„BrainGate“ projekto komanda iš pradžių sukūrė akies judesius sekančią technologiją, kuri akies judesiais leidžia vedžioti pelės žymeklį, o žvilgsnį sukoncentravus į vieną tašką – jį paspausti. Tačiau ši technologija pasirodė nelabai tiksli, be to, ji vargina naudotojus.

Vėliau mokslininkai sugalvojo į kairįjį žmogaus smegenų pusrutulį, atsakingą už judesius, implantuoti mažytę aspirino tabletės dydžio 100 kanalų elektrodo mikrogardelę. Visa tai leido realiu laiku iššifruoti nervinius signalus, kurie galėtų valdyti pelės žymeklį. Šis metodas leido pacientui surinkti žodžius specialiai sukurta klaviatūra, vien mintimis galvojant apie žodžius, kuriuos jis norėtų ištarti.

Tokiu būdu nervinis implantas galėjo komunikuoti su lietimui jautrų ekraną turinčiu prietaisu „Bluetooth“ ryšiu. Tai leido pacientui valdyti ir spaudžioti planšetės ekraną vien smegenų bangomis.

Mokslininkai aiškina, kad planšetinis kompiuteris implantą atpažino kaip belaidę pelę. Ši sistema pacientui leidžia naršyti internete, lengviau rinkti tekstą bei naudotis „Android“ programėlių parduotuve.

Komanda šiuo metu siekia įtraukti daugiau įrenginio valdymo funkcijų, pritaikyti sistemą kitiems įrenginiams bei padidinti technologijos prieinamumą. Mokslininkai taip pat nori palengvinti sistemos valdymą, kad tam nereikėtų kitų žmonių priežiūros.

Ši technologija ateityje gali stipriai palengvinti paralyžiuotų žmonių gyvenimą.

Šaltinis: Ign.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.