Ateities kartų išsigelbėjimas nuo šylančio klimato padarinių

Belgų architektas Vincentas Callebaut sukūrė milžinišką leliją primenančio plūduriuojančio ekopolio koncepciją, skirtą ateities klimato pabėgėliams. Ši koncepcija atrodo radikaliai, tačiau jeigu pasitvirtins blogiausios klimato kaitos prognozės, toks statinys bus būtinas.

Ekopolis būtų reikalingas tiems regionams, kuriems gresia atsidurti po vandeniu, kuomet masiškai ims tirpti ledynai.<br>Vincent.callebaut.org nuotr.
Ekopolis būtų reikalingas tiems regionams, kuriems gresia atsidurti po vandeniu, kuomet masiškai ims tirpti ledynai.<br>Vincent.callebaut.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-29 17:25, atnaujinta 2017-05-09 23:11

Pats V.Callebaut sako, kad tai yra ant vandens plūduriuojantis miestas, primenantis salą, kuriame gali gyventi apie 50 000 žmonių. V.Callebaut savo kūrinį įsivaizduoja kaip 250 kartų padidintą leliją, pagamintą iš poliesterinių medžiagų, apvilktų titano dioksidu, kuris reaguotų su ultravioletiniais spinduliais ir sugertų atmosferoje esančius teršalus.

Leliją sudaro trys prieplaukos ir trys kalnuoti regionai, su gatvėmis ir pastatais, dengtais žaluma. Architekto tikslas buvo sukurti harmonišką struktūrą, kurioje žmonės galėtų egzistuoti kartu su gamta. Visa struktūra naudotų tik atsinaujinančius energijos šaltinius: saulės, terminę, vėjo, hidraulinę, bangų bei osmosinę energijas.

Ekopolis būtų reikalingas tiems regionams, kurie yra įsikūrę neaukštai virš jūros lygio ir kuriems gresia atsidurti po vandeniu, kuomet masiškai ims tirpti ledynai. Manoma, kad per šį šimtmetį vandens lygis pakils apie 60–90 centimetrų. Tačiau kai kurie mokslininkai mano, kad, jeigu klimato atšilimas nebus suvaldytas, vandens lygis pakils žymiai labiau negu numatoma prognozėse.

V.Callebaut mano, kad ekopolis galėtų plūduriuoti jūroje kaip kruizinis laivas. Tai reiškia, kad ekopolis keliautų nuo vieno kranto iki kito, tačiau vargu, ar tai visiems patiktų. Įsivaizduokite ekopolį, prisišvartavusį prie prabanga tviskančių ir jachtomis nusėtų Monte Karlo krantų.

Bet kokiu atveju, koncepcija jau sukurta, taigi dabar V.Callebaut tereikia surasti labai drąsių investuotojų, kurie ryžtųsi investuoti didžiules sumas pinigų į šį futuristinį projektą.

Šaltinis: CNN

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.