Kas yra paralipsis ir kodėl jį naudoja D.Trumpas?

Nors visi dabartinio kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo rinkiminę kampaniją vadina neturinčia precedento, iš tikrųjų pagrindinis jos elementas yra retorinėje priemonėje, kurią sugalvojo senovės graikai.

Ta pati „plokštelė“ sukasi paskutinius 15 D.Trumpo kampanijos mėnesių: iš pradžių jis pasako, kad nieko nesakys neigiamo apie savo priešininką, tačiau netrukus jį apipila purvais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ta pati „plokštelė“ sukasi paskutinius 15 D.Trumpo kampanijos mėnesių: iš pradžių jis pasako, kad nieko nesakys neigiamo apie savo priešininką, tačiau netrukus jį apipila purvais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2016, 12:24 PM, atnaujinta May 9, 2017, 7:54 PM

Savo prezidentinėje rinkimų kampanijoje D.Trumpas naudoja šią techniką taip dažnai, kad jos jau niekas beveik nepastebi. Tuo metu lingvistai šią techniką vadina graikišku žodžiu „paralipsis“, kuris išvertus į lietuvių kalbą reiškia „palikti nuošalėje“.

Šią techniką naudojo romėnų filosofas ir rašytojas Ciceronas bei anglų satyrikas Jonathanas Swiftas. Ši technika leidžia kalbėtojui vienu metu pasakyti du dalykus.

Ta pati „plokštelė“ sukasi paskutinius 15 D.Trumpo kampanijos mėnesių: iš pradžių jis pasako, kad nieko nesakys neigiamo apie savo priešininką, tačiau netrukus jį apipila purvais. Tokią techniką jis jau panaudojo prieš Billą ir Hillary Clintonus, Mis Visata konkurso laimėtoją, taip pat prieš buvusius politinius oponentus Carly Fiorina bei Beną Carsoną.

Tai pasikartojo ir pirmuose iš trijų oficialių JAV prezidento rinkimų debatų, kuriuose visi tikėjosi, kad D.Trumpas užsipuls H.Clinton. Debatų pradžioje politikas pareiškė, kad pulti H.Clinton neketina, jis neva taip negali elgtis ir tai būtų netinkamas elgesys. Po poros minučių D.Trumpas ėmė tiesiog maišyti H.Clinton su žemėmis.

Principas iš esmės yra toks – pareikšti, kad kažko nesakysiu, bet netrukus tai pasakyti. D.Trumpas į šią techniką įmaišo dar vienos retorikos priemonės – argumentum ad baculum, arba grasinimo jėga. Trumpai tariant, jis pasako, kad nori kažką pasakyti apie H.Clinton, tačiau neva iš tikrųjų to pasakyti nenori. Visa tai skamba kaip grasinimas – būk geras, arba aš pasakysiu kažką siaubingo.

Ekspertai labiausiai stebisi, kad D.Trumpas itin seną paralipsis techniką naudoja naujovišku būdu – jis pasako teiginį, tačiau panaudoja techniką, kad atrodytų, jog jis nėra atsakingas už savo pasakytus žodžius. Kartais D.Trumpas sako, kad nekalbės apie kažką, tačiau vien taip pasakęs jis išsiduoda ir kalba būtent apie tai. Šioje technikoje svarbi yra ir ironija, kuri naudojama norint sušvelninti toną ir išvengti atsakomybės už žodžius.

Reikėtų pažymėti, kad jis – ne pirmas politikas, naudojantis paralipsis techniką. Ją yra naudojęs dabartinis prezidentas Barackas Obama bei daug kitų JAV politikų.

Šaltinis: CNN

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?