Mitas sugriautas: dauguma skruzdėlių – tinginės

Skruzdėlės ir bitės yra žinomos kaip darbininkės. Tačiau nauji tyrimai atskleidžia, kad toli gražu ne visos skruzdės yra tokios darbščios, kaip galvojama.

Tikimasi, kad tyrimai ateityje atskleis, kodėl skruzdėlės būna tingios.<br>V.Balkūno nuotr.
Tikimasi, kad tyrimai ateityje atskleis, kodėl skruzdėlės būna tingios.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2016, 2:37 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 9:22 AM

Temnothorax rugatulus rūšies mažos rudos skruzdėlės, gyvenančios Šiaurės Amerikos pušynuose, turi darbininkų diviziją, kuri rūpinasi maisto ieškojimu, statymu bei jauniklių auginimu. Tačiau naujas tyrimas rodo, kad dauguma šios rūšies darbininkių divizijos skruzdėlių apskritai nieko neveikia.

Norėdami sužinoti, kaip laiką leidžia šios skruzdėlės, mokslininkai pažymėjo kiekvieną iš penkių laboratorijoje auginamų kolonijų narę spalvotu taškeliu.

Ateinančias dvi savaites įtaisyta kamera šešis kartus per dieną po penkias minutes fiksavo skruzdėlių judėjimą. Net 71,9 procentas šių skruzdėlių pusė savo laiko buvo visai neaktyvios, o 25,1 procento jų apskritai nieko nedirbo. Ir tik 2,6 procentai skruzdėlių buvo aktyvios visą laiką.

Ankstesniuose tyrimuose buvo skelbiama, kad skruzdėlių aktyvumo stoka gali būti laikina, kadangi jos greičiausiai dirba pamainomis pagal tam tikrą ritmą. Tačiau naujasis tyrimas rodo, kad tingiosios darbininkės ir lieka tingiomis bei praktiškai nieko neveikia. Tai reiškia, kad aktyvumo stoka nėra pertraukėlės darbo metu, o gali būti svarbi dirbančiųjų skruzdėlių divizijos dalis. Tačiau mokslininkai taip ir nepaaiškino, kuo ji svarbi.

Viena teorija teigia, kad šios skruzdėlės gali būti pernelyg jaunos arba pernelyg senos darbui. Tikimasi, kad tyrimai ateityje tiksliau parodys, kaip skruzdėlės keičiasi pamainomis ir kodėl jos būna tingios.

Šaltinis: Sciencemag.org

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.