Mįslingas sindromas, kai galūnės elgiasi lyg apsėstos

Svetimų galūnių sindromas yra viena rečiausių bei keisčiausių pasaulyje neurologinių būsenų. Šį sindromą turinčio žmogaus viena ar kelios galūnės juda pačios, o pats žmogus šių judesių visiškai negali valdyti. Gydytojams šis sindromas yra tikra mįslė, kadangi iki pat šiol nėra žinoma, kas jį sukelia.

Svetimų galūnių sindromas yra viena rečiausių bei keisčiausių pasaulyje neurologinių būsenų.<br>123rf.com iliustr.
Svetimų galūnių sindromas yra viena rečiausių bei keisčiausių pasaulyje neurologinių būsenų.<br>123rf.com iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-04 11:36, atnaujinta 2018-02-10 00:52

Dažniausiai žmogus sąmoningai kontroliuoja sindromo apimtą galūnę, tačiau toli gražu ne visada. Šis sindromas dažniausiai pasireiškia taip: pavyzdžiui, kairė ranka lyg iš niekur nieko čiumpa kokį nors daiktą, ima žaisti su drabužiais ar kitomis kūno dalimis arba pakeliama į viršų, kur ir pasilieka. Visa tai vyksta be žmogaus valios – jis visiškai nekontroliuoja šių judesių. Be to, neurologui paprašius atlikti kokį nors veiksmą kita ranka, kurią žmogus gali pilnai ir sąmoningai valdyti, sindromo apimta ranka neretai ima trukdyti gerajai rankai.

Sindromo apimta galūnė iš tikrųjų yra tarsi svetima ranka – ji elgiasi taip, tarsi nepriklausytų tam pačiam žmogui. Dauguma žmonių, turinčių šį sindromą, sergančią galūnę vadina tiesiog „tai“ – ir šis žodis puikiai atspindi sindromą turinčių žmonių jausmus. Įdomu tai, jog žmonės dažnai nejaučia, kad jų ranka juda, kol patys nepastebi arba to nepasako kiti.

Taigi kas sukelia šį sindromą? Šis sutrikimas yra vadinamas sindromu, kadangi nėra vienos tikslios priežasties, ar netgi tik vieno simptomo. Įtariama, kad sindromą gali sukelti pažeidimai įvairiose smegenų dalyse.

Dažniausiai pasitaikanti neurologinė priežastis yra bazinė priekinės smegenų dalies degeneracija (priekinės žievės atrofija). Sindromą taip pat dažnai sukelia didžiosios smegenų jungties pažeidimas. Šiuos pažeidimus smegenyse dažniausiai sukelia insultas arba auglys. Tuo tarpu galinės smegenų dalies pažeidimai sukelia tokį svetimos galūnės elgesį, kurio metu stengiamasi žmogų sužaloti.

Šio sindromo išgydyti neįmanoma ir greičiausiai, jis dar daugelį metų stebins net ir geriausius pasaulio gydytojus.

Parengta pagal „Brainblogger“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.