Jupiteris nesisuka aplink Saulę

Saulės sistemos milžinas Jupiteris ir jo palydovas Ganimedas (apačioje).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Saulės sistemos milžinas Jupiteris ir jo palydovas Ganimedas (apačioje).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2016, 3:15 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:16 PM

Jupiteris, penkta pagal nuotolį nuo Saulės planeta, yra dujų milžinė. Ji yra didžiausia Saulės sistemos planeta, o jos dydis išties yra įspūdingas. Tiesą sakant, ji tokia didelė, kad praktiškai sukasi ne aplink Saulę.

Jupiteris yra daugiau nei dukart didesnis už visas likusias Saulės sistemos planetas kartu sudėjus. Ši planeta tokia didelė, kad gravitacijos centras, esantis tarp Saulės ir Jupiterio, nėra pačioje Saulėje, o šiek tiek virš Saulės paviršiaus.

Kuomet kosmose mažesnis objektas sukasi aplink didelį objektą, mažesnis objektas nekeliauja tobulu ratu aplink didesnįjį. Iš tikrųjų, abu objektai sukasi aplink bendrą jųdviejų gravitacijos centrą.

Pavyzdžiui, Žemė sukasi aplink Saulę, tačiau Saulė yra nepalyginamai didesnė už Žemę, todėl šių dviejų objektų gravitacijos centras yra netoli Saulės šerdies, todėl šis fenomenas beveik nejuntamas. Taigi atrodo, kad didesnis objektas beveik nejuda, o mažesnis „piešia“ beveik tobulą apskritimą aplink didesnįjį. Tačiau realybėje viskas sudėtingiau.

Dar vienas pavyzdys – Tarptautinė kosminė stotis sukasi aplink Žemę. Šių dviejų objektų gravitacijos centras yra beveik Žemės centre, kadangi mūsų planeta yra nepalyginamai didesnė už Tarptautinę kosminę stotį. Taigi šių objektų gravitacijos centras yra taip arti Žemės centro, jog planetos judėjimas aplink šį centrą yra praktiškai nepastebimas.

Tai pasakytina ir apie kitas Saulės sistemos planetas – Venerą, Marsą ar netgi Saturną, kurios yra tarsi skruzdėlės, lyginant su Saule. Dėl to objektų tarpusavio gravitacijos centras yra beveik pačiame Saulės centre. Tačiau to negalima pasakyti apie Jupiterį.

Ši dujų milžinė yra tokia didelė, kad jos ir Saulės bendras gravitacijos centras, dar kitaip vadinamas baricentru, yra nutolęs nuo Saulės per 7 procentus pačios Saulės spindulio. Tiek Jupiteris, tiek Saulė sukasi būtent apie šį tašką kosmose.

Būtent taip Saulė ir Jupiteris juda kosmose, nors pats efektas taip pat nėra akivaizdžiai pastebimas, nes Jupiteris vis tiek atrodo tarsi nykštukas palyginus su Saule. Tačiau jeigu kitą kartą norėsite pasirodyti astronomijos žinovu, galite drąsiai teigti – Jupiteris toks didelis, kad nesisuka aplink Saulę.

Šaltinis: „Business Insider“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.