Išgalvota psichinio ligonio istorija įtikino visą Švediją

Istorija apie vyrą, kuris prievartavo vaikus, nužudė 8 žmones ir mažiausiai vieną iš savo aukų suvalgė, buvo prikausčiusi Švedijos žmonių dėmesį du dešimtmečius. Bent jau taip manė teisėsauga ir visuomenė. Tačiau galiausiai viskas pasibaigė tuo, jog minėtas vyras, vardu Sture Bergwallas, buvo paleistas į laisvę.

S.Bergwallas buvo išteisintas pagal visus išgalvotus nusikaltimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Bergwallas buvo išteisintas pagal visus išgalvotus nusikaltimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2017, 1:27 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 8:22 AM

S.Bergwallo planas gimė 1991 metais, kuomet jis turėjo būti išleistas iš psichiatrijos ligoninės, kurioje jis atsidūrė po ginkluoto apiplėšimo, po kurio jis buvo pripažintas nepakaltinamu. Nuo psichotropinių vaistų priklausomas vyras sumanė, kad jam bus geriau, jei jis liks psichiatrijos klinikoje. Būtent tada jis prisipažino apie nužudytus žmones. Psichiatrai išgirdo tai, ką norėjo išgirsti, todėl jis už prisipažinimus buvo skatinamas psichotropiniais vaistais.

Psichiatrijos ligoninėje pacientai turėjo galimybę skaityti knygas bibliotekoje. Būtent ten S.Bergwallas prisiskaitė įvairių knygų, kuriose buvo pasakojamos istorijos apie neišaiškintas žmogžudystes. Dėl šios priežasties jo istorijos skambėjo labai įtikinamai. Dar vienas dalykas, kurį psichiatrai laikė įrodymu, patvirtinančiu jo žmogžudystes, buvo vyro prisiminimai apie vaikystėje patirtą lytinį išnaudojimą. Netrukus S.Bergwallas tapo ligoninės „žvaigžde“ ir buvo imtas lyginti su Hannibalu Lecteriu.

S.Bergwallas dažnai painiodavo detales apie aukų išvaizdą, ginklus, kuriuos jis naudojo žudydamas aukas, bei įvykių seką. Tačiau tai, psichiatrų nuomone, tik patvirtino, jog S.Bergwallo vaikystė buvo itin sunki, o būtent tai paskatino jį daryti tokius žiaurius dalykus.

Policija taip įtikėjo šiomis istorijomis, jog kiekvieną naują informacijos detalę jie iškreipdavo taip, kad tai taptų nauju įrodymu, patvirtinančiu S.Bergwallo kaltę. Tačiau iš tikrųjų nebuvo nei vieno įrodymo, kuris patvirtintų vyro kaltę.

2009 metais byla buvo atnaujinta. Ėmus mažinti S.Bergwallui skiriamų vaistų kiekį, jis atsiminė, jog istoriją išgalvojo. Tai patvirtino ir teismo surinkti įrodymai, todėl vyras buvo išteisintas pagal visus išgalvotus nusikaltimus.

Tačiau tikrosios šios istorijos aukos yra nužudytųjų artimieji, kurie turėjo būti kiekviename teismo posėdyje ir klausyti siaubingus S.Bergwallo išgalvotus pasakojimus apie tai, kaip buvo žudomi jų vaikai, kai tikrieji kaltininkai vaikščiojo laisvėje. Švedijoje ši byla vadinama teisine katastrofa ir dabar ekspertų grupė tiria, kaip ateityje išvengti panašių situacijų.

Šaltinis: Time.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.