Neįtikėtini faktai apie antis

Antys yra pakankamai mums žinomi paukščiai. Nemažai ūkininkų Lietuvoje augina šiuos paukščius, taip pat juos gana dažnai galima sutikti kaimuose. Tačiau yra faktų, kurių dauguma žmonių apie antis nežino.

Anties lesinimas duona jai padaro daugiau žalos nei naudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anties lesinimas duona jai padaro daugiau žalos nei naudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2017, 2:41 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 12:04 PM

Pateikiame 7 įdomius faktus, kurie jus gali nustebinti:

1) Antys seka paskui pirmą pamatytą gyvūną.

Ką tik išsiritęs ančiukas perima pirmo pamatyto gyvūno savybes. Dažniausiai tai būna jų mama antis, tačiau kartais tai gali būti šuo ar žmogus. Tai yra ančiukų instinktas, nes dažniausiai pirmoji pamatoma jų motina. Todėl auginant ančiukus mėginama juos lesinti naudojant anties imitaciją.

2) Ne visos antys moka skraidyti.

Viena ančių rūšis yra panašesnė į pingvinus nei į kitas antis. Ančių rūšis, vadinama Indijos bėgiku, yra itin populiari Jungtinėje Karalystėje dėl jų negalėjimo skraidyti ir komiškos išvaizdos. Augintojai jas netgi vadina „vyno buteliais su kojomis“. Tačiau Indijos bėgikai gali labai greitai bėgti – netgi greičiau už žmones, todėl jos naudojamos treniruojant aviganius.

3) Jų negalima lesinti duona.

Tikriausiai, visi esame vaikystėje duona ar batonu lesinę paukščius, taip pat ir antis. Tačiau anties lesinimas duona jai padaro daugiau žalos nei naudos. Antys yra visaėdės ir kartais lesa netgi smėlį ar žvyrą, pagrinde dėl jame esančių mineralų. Tačiau duona joms yra vienas žalingiausių dalykų, mat ji nesuteikia jokios maistinės vertės, o nuolatinis lesinimas duona augina antsvorį, dėl to jos ilgainiui nebegali skraidyti. Nevalgoma, supelijusi duona prie anties tik pritrauks kenkėjų. Geriausia antis lesinti kukurūzais, avižomis bei smulkintomis daržovėmis.

4) Antys turi 3 akių vokus.

Tiesa, tai pasakytina apie visus paukščius. Greta įprastų viršutinio ir apatinio akių vokų antys turi trečią, šoninį akių voką. Trečiasis akių vokas veikia tarsi akiniai ir yra skirti tam, kad antys galėtų matyti po vandeniu. Šis vokas taip pat padeda apsaugoti akis nuo žvyro ar dulkių.

5) Patiną nuo patelės galima atskirti iš uodegos.

Kai kurių ančių rūšių patinus ir pateles galima atskirti iš jų skirtingų spalvų derinių, tačiau dauguma tos pačios rūšies ančių yra vienodos spalvos nepaisant jų lyties. Patikimiausias būdas atskirti anties lytį yra jų uodegos plunksnos. Daugumos rūšių patinai turi užsirietusias uodegos plunksnas, o patelės – tiesias, pasišiaušusias uodegos plunksnas.

6) Kiaušinių perėjimas priklauso nuo dienos šviesos.

Tiek antys, tiek vištos sulėtina kiaušinių brandinimą, kuomet joms trūksta dienos šviesos, kadangi dienos šviesa turi įtakos jų hormonams. Štai dėl ko dauguma ančių ir vištų rūšių žiemos metu deda mažai kiaušinių. Tiesa, kai kurios ančių rūšys deda vienodą kiekį kiaušinių visus metus. Dabartinis rekordas yra 364 anties padėti kiaušiniai per metus.

7) Patelės skleidžia didesnį garsą nei patinai.

Daugumos ančių rūšių patelės skleidžia garsus dažniau nei patinai, o pats krykimas yra žymiai garsesnis. Panašiai, kaip ir su žmonėmis. Tiesą sakant, kai kurių ančių rūšių patinai išvis neskleidžia jokio garso. Dėl to namines antis auginantys žmonės dažniausiai laiko patinus – šie nedrumsčia ramybės kaimynams.

Šaltinis: Mentalfloss.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.