Geriausias vaistas nuo kosulio – visai ne medus su citrina

Mes visi girdėjome, kad medus ir citrina puikiai gydo kosulį. Tačiau kvėpavimo takų specialistas, profesorius Alynas Morice'as teigia, kad šokoladas yra dar geresnis vaistas gydantis nuo kosulio. Šį teiginį patvirtino tyrimas.

Pasirodo, kosulį puikiai gydo... šokoladas.<br>123rf nuotr.
Pasirodo, kosulį puikiai gydo... šokoladas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-08 16:22, atnaujinta 2017-04-10 12:21

Ir tai yra ne šiaip tyrimas, o vienas didžiausių kada nors atliktų kosulio gydymo būdų tyrimas Europoje. Jis patvirtino, kad vaistai nuo kosulio, kuriuose yra kakavos, yra žymiai geresni už standartines mikstūras.

Lyginamasis tyrimas parodė, kad pacientai, vartoję vaistus, kurie pagaminti kakavos pagrindu, pajuto žymų pagerėjimą vos po dviejų dienų. Šiame tyrime dalyvavo 163 pacientai, jis vyko realiomis sąlygomis, o jo rezultatai bus išspausdinti moksliniame žurnale per artimiausius metus.

Tai jau ne pirmas tyrimas, kuris rodo, kad šokoladas ramina kosulį. Seniau Karališkojo Londono koledžo mokslininkai buvo nustatę, kad kakavoje esantis alkaloidas teobrominas geriau malšina kosulį nei kodeinas, kuris jau seniai naudojamas gaminant vaistus nuo kosulio.

O nauji bandomieji vaistai leido žymiai sumažinti kosulio dažnį bei pagerinti sergančiojo miegą vos per dvi dienas. Pacientai galėjo žymiai greičiau nustoti vartoti vaistus, kadangi kosulys išnyko.

Idėja, kad šokoladas gydo kosulį, skamba beprotiškai, tačiau mokslininkai mano, jog jo nauda slypi kakavos savybėse. Šokoladas yra lipnesnis nei kitos vaistų medžiagos, todėl jis padengia gerklės nervines galūnes, kurios yra kosulio priežastis. Šis efektas paaiškina, kodėl nuo kosulio padeda medus bei kiti cukraus turintys sirupai, tačiau mokslininkai mano, jog šokolade yra kai ko daugiau.

Mokslininkai mano, kad šokoladas taip pat turi gydomąjį efektą, kuris gydo pačias gerklės nervų galūnes.

Tiesa, karštas šokoladas neturi tokio paties efekto kaip kakava – jis nekontaktuoja taip ilgai su gerklės paviršiumi, kad jį spėtų padengti. Lėtas šokolado plytelės čiulpimas padeda, tačiau efektyviausiai šokoladas veikia su sirupu nuo kosulio, kuriame yra kitų kosulį raminančių medžiagų – difenhidramino, levomentolio bei amonio chlorido.

Visuomenėje manoma, kad yra skirtingos kosulio rūšys, todėl jas reikia gydyti skirtingais metodais. Tačiau visa tai tėra mitas. Tai yra rinkodaros specialistų triukas, kuriuo siekiama žmonėms įbrukti skirtingų vaistų nuo sauso ar šlapio kosulio. Tačiau moksliniu požiūriu ši nuomonė yra pasenusi.

Šiandien mes žinome, kad bet kokį kosulį sukelia viršutinio kvėpavimo trakto uždegimas, kuris dažniausiai veikia kartu su peršalimo virusu. Sergant tokio tipo virusu nėra skirtumo, ar kosulys sausas, ar šlapias. Patį kosulį sukelia ne gleivės. Kosulys kyla dėl to, kad kūną ir jo gynybos mechanizmus „užgrobė“ infekcija, dėl to viršutinio kvėpavimo trakto nervų galūnės tapo itin jautrios. Tai yra naudinga virusui, kadangi versdamas mus kosėti jis gali dar labiau išplisti.

Yra įrodymų, kad kai kurie vaistuose nuo kosulio esantys ingredientai gydo kosulį. Štai difenhidraminas ar amonio chloridas malšina kosulio simptomus, tačiau jie neturi nieko bendro su gleivėmis, kadangi šios medžiagos tik ramina kosulį.

Šaltinis: Dailymail.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.