Organizmo gynyba: 9 dalykai, kurių apie save nežinojote

Mūsų kūnai yra itin sudėtingi mechanizmai, kuriuose veikia biologiniai ciklai bei sistemos. Kartais labai sunku suprasti juos bei jų paskirtį. Žmogaus kūno gynybos mechanizmai yra viena iš biologinių kūno sistemų. Jie saugo mus nuo žalos 24 valandas per parą, septynias dienas per savaitę.

Rytais rąžomės ir žiovaujame tam, kad pravėdintume smegenis ir paruoštume kūną dienai.<br>123rf nuotr.
Rytais rąžomės ir žiovaujame tam, kad pravėdintume smegenis ir paruoštume kūną dienai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2017, 3:29 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 12:52 AM

Pateikiame devynias jūsų organizmo reakcijas, kuriomis jis siekia apsiginti.

Žiovulys aušina smegenis ir yra skirtas apsaugoti jas nuo perkaitimo ar perkrovos.

Čiaudulys. Įprastai mes čiaudime, kai mūsų nosies ertmė prisipildo pernelyg daug alergenų, mikrobų, dulkių ar kitų dirgiklių. Čiaudėjimas yra organizmo būdas atsikratyti nereikalingų „šiukšlių“.

Rąžymasis. Rytais žmonės instinktyviai rąžosi, kad paruoštų savo kūną fiziniam krūviui, kurį ketiname patirti vėliau dienos bėgyje. Taip pat rąžymasis pramankština raumenis, normalizuoja kraujotaką bei pagerina mūsų nuotaiką.

Žagsėjimas. Kai valgome labai greitai, ryjame didelius maisto gabalus ar tiesiog persivalgome, sudirginamas mūsų klajoklinis nervas. Šis nervas yra labai susijęs su mūsų skrandžiu ir diafragma. Dėl to mes imame žagsėti, kad sulėtintume tempą arba tiesiog daugiau nebevalgytume.

Trūkčiojimas miego metu. Tikriausiai, visi žinote tą jausmą, kai atsigulate miegoti ir vos tik pradėjus snausti akimirkai sutrūkčioja visas kūnas, tarsi nukrėtus elektra. Šią akimirką visi jūsų kūno raumenys susitraukia taip stipriai, kad galite net iškristi iš lovos ir iškart prabundate.

Taip yra dėl to, kad pradėjus snausti jūsų kvėpavimas staiga sulėtėja, o pulsas sulėtėja tik labai nežymiai, raumenys tuo metu būna atsipalaidavę. Sunku patikėti, tačiau šią įvykių seką organizmas interpretuoja kaip artėjančią mirtį. Dėl šios priežasties organizmas mėgina jus išgelbėti sukeldamas nedidelį šoką.

Odos raukšlėjimasis nuo vandens. Vandeniui veikiant odą ilgą laiką, organizmas ima manyti, jog aplinka tapo slidi. Taigi dažniausiai jūsų rankų oda ima keistis, kad geriau sukibtų su slidžia ir lygia danga.

Atminties praradimas. Atmintis dažniausiai prarandama po itin nemalonių įvykių. Mūsų smegenys tiesiogine to žodžio prasme tiesiog ištrina baisiausius momentus iš mūsų atminties.

Šiurpuliai. Pirminė šiurpulių paskirtis yra sumažinti mūsų kūno prarandamos šilumos kiekį, kuri „išgaruoja“ per odos poras.

Ašaros. Ašaros veikia kaip emocinė gynyba. Mokslininkai mano, kad stresinėse situacijose mūsų organizmas sukuria naują, galingą dirginimo šaltinį, kad atitrauktų žmogų nuo jo tuo metu patiriamo skausmo.

Šaltinis: Brightside.me

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.