Iš kur atsirado ir kaip paplito AIDS?

Dažnai žmonės sako: „Anksčiau tokių ligų nebuvo.“ Ir iš tiesų, dauguma šiandieninių ligų atsirado, palyginti, ne taip jau seniai. Štai mirtinas AIDS virusas ėmė sklisti po pasaulį, kai 1908 metais vieno medžiotojo kraują užkrėtė šimpanzė, nešiojusi šį virusą.

Virusas išplisto JAV dėl perpylimui naudoto užkrėsto kraujo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Virusas išplisto JAV dėl perpylimui naudoto užkrėsto kraujo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2017, 7:34 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 10:06 PM

Medžiotojas buvo sužeistas, kai sekė šimpanzę pietrytinėje Kamerūno dalyje. Jis tapo pirmuoju žmogumi, užsikrėtusiu AIDS. Vis dėlto prireikė dar 60 metų, kad virusas išplistų JAV, kuomet iš Haičio perpylimui buvo vežamas užkrėstas kraujas. Taip pat manoma, kad AIDS pirmą kartą į JAV atkeliavo dėl skrydžio palydovo Gaetano Dugaso kaltės. Dėl intensyvaus keliavimo po pasaulį bei didelio gėjų partnerių skaičiaus jis buvo pramintas „nuliniu pacientu“, atsakingu už viruso atvežimą į JAV.

Pirmieji AIDS viruso simptomus tarp gėjų pacientų pastebėjo San Francisko gydytojai. Po dešimtmečio JAV nuo šio viruso jau buvo mirę daugiau nei 60 000 žmonių, AIDS sparčiai plito Jungtinėje Karalystėje ir visoje Europoje.

Tačiau tai nebuvo naujas virusas, kaip visi tuomet manė, nes jis atsirado dar XX amžiaus pradžioje. Virusą nešiojo tik vienetai Afrikos gyventojų, apsikrėtusių nuo beždžionių, tačiau dėl menkų medicinos žinių Afrikos žemyne, jo simptomų praktiškai niekas nepastebėjo. 1920-1960 metais AIDS virusas gyvavo tik Afrikos žemyne, kur žmonių gyvenimo trukmė buvo neilga, o žmonės dažnai mirdavo nuo įvairiausių ligų.

AIDS atkeliavo į Haitį 1969 metais, kur kraujo donorystės klinika ėmė importuoti užkrėstą kraują. Nuo tada pasaulyje nuo AIDS mirė apie 40 milijonų žmonių.

Virusą nešiojo kelios vargingai gyvenančios moterys Haityje, kuomet joms buvo pasiūlytas 3 dolerių atlygis už paaukotą kraują. Tų pačių adatų naudojimas lėmė viruso plitimą, o paaukotas kraujas vėliau buvo nugabentas į JAV kraujo perpylimo procedūroms.

Įdomu tai, kad virusas buvo atpažintas ir paskelbtas mirtinu tik 1981 metais. Taigi daugiau nei dešimtmetį AIDS plito JAV nekontroliuojamai.

Pirmiausia virusas pasiekė homofilija sergančius žmones (jiems nekreši kraujas), narkomanus bei gėjus. Sparčiausiai virusas plito tarp gėjų ir nusinešė milijonus jų gyvybių.

Šaltinis: Mirror.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?