Tai – ne mitas: vaikų branda paankstėjo

Praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje Marcia Herman-Giddens dirbo pediatrijos klinikoje Duke universiteto medicinos centre (Šiaurės Karolina, JAV), kai pastebėjo gluminantį fenomeną. Vis daugiau 8 ar 9 metų amžiaus mergaičių, kurios apsilankydavo klinikoje, turėjo augančias krūtis bei genitalijų plaukus. Tuo metu medicinoje buvo laikomasi nuomonės, kad mergaitės Vakarų šalyse ima bręsti sulaukusios daugiau nei 11 metų amžiaus.

Kai kurie tėvai mano, kad ankstyva lytinė branda sukelia bereikalingą psichologinę naštą vaikams, kurie negali pasidžiaugti savo vaikyste.<br>123rf nuotr.
Kai kurie tėvai mano, kad ankstyva lytinė branda sukelia bereikalingą psichologinę naštą vaikams, kurie negali pasidžiaugti savo vaikyste.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2017, 3:08 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 6:22 PM

M.Herman-Giddens ėmė rinkti duomenis, kurie galiausiai buvo panaudoti moksliniam tyrimui, kurį atliko Amerikos pediatrų akademija. Tyrimo metu buvo ištirtos 17 000 mergaičių ir buvo išsiaiškinta, kad vidutinis mergaičių, kurios ėmė augti krūtys, amžius yra 9,9 metų. Juodaodžių mergaičių tarpe šis amžiaus vidurkis siekė vos 8,8 metų.

Šis atradimas buvo itin prieštaringas. Dauguma gydytojų negalėjo priimti fakto, kad vis daugiau mergaičių ima lytiškai bręsti nesulaukusios nė 10 metų amžiaus. Tiesa, šiandien gydytojai jau sutaria, kad mergaičių brendimo amžius stabiliai mažėja. Dauguma tyrimų parodė, kad tai aktualu mergaičių atžvilgiu, o jau minėtos M.Herman-Giddens bei Amerikos pediatrų akademijos atliktas naujas tyrimas parodė, kad tai būdinga ir berniukams.

O vokiečių mokslininkai pateikė įdomios statistikos. Jie išsiaiškino, kad 1860 metais mergaičių lytinės brandos pradžia vidutiniškai buvo 16,6 metų. 1920 metais šis amžiaus vidurkis siekė 14,6 metų, 1950 metais – 13,1 metų, 1980 metais – 12,5 metų, o 2010 metais jis nukrito iki vos 10,5 metų. Panaši statistika buvo surinkta ir apie berniukus, tik su 1 metų vėlesne brendimo laikotarpio pradžia.

Kas lemia tokią ankstyvą vaikų lytinės brandos pradžią? Dėl šio klausimo vis dar vyksta ginčai mokslinėje bendruomenėje, tačiau sveikatos ekspertai mano, kad tai lėmė XIX amžiuje pradėjusi tobulėti medicina bei gerėjanti žmonių sveikata. Tačiau šis lytinės brandos ankstyvėjimas ir toliau krenta tokiu pačiu tempu. Kas dešimt metų vaikų lytinė branda prasideda 4–5 mėnesiais anksčiau.

Šis nenumaldomas kritimas kelia nerimą gydytojams, kurie mėgina paaiškinti šį reiškinį. Manoma, kad tai gali lemti nutukimas. Svorio padidėjimas ankstyvame amžiuje padidina estrogenų kiekį kraujyje, o tai skatina krūtų augimą bei vystymąsi. Tiesa, Danijos mokslininkų paskelbtas naujas tyrimas rodo, kad lytinė branda prasideda nepaisant vaikų kūno masės indekso, kitaip sakant, net ir liekni vaikai ima bręsti lytiškai taip pat anksti kaip ir turintys antsvorio.

Kitos galimos priežastys yra maistas, kuriame yra daug cukraus bei fizinio aktyvumo stoka. Kiti tyrėjai mano, kad tai gali būti susiję su aplinkos užterštumu.

Taigi ankstyvos lytinės brandos pradžios mokslininkai vis dar negali paaiškinti, o tai kelia nerimą tėvams, kurie mano, kad ankstyva lytinė branda sukelia bereikalingą psichologinę naštą vaikams, kurie negali pasidžiaugti savo vaikyste.

Šaltinis: Theguardian.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?