Fotopasaulio istorijos: perki už 45, praturtėji 200 milijonų

Amerikietis Rickas Norsigianas dvi dėžes, kurias nusipirko iš sendaikčių turgaus, laikė po savo pulo stalu net 4 metus, kol suprato, kad jos gali būti pernelyg vertingos, kad būtų laikomos namie.

Rastos stiklinės plokštelės yra legendinio amerikiečių fotografo Anselio Adamso prieš 80 metų sukurti nuotraukų negatyvai.
Rastos stiklinės plokštelės yra legendinio amerikiečių fotografo Anselio Adamso prieš 80 metų sukurti nuotraukų negatyvai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-30 10:47, atnaujinta 2017-04-30 10:48

Menininkas iš Kalifornijos tik 2010 metais sužinojo, jog prieš dešimtmetį už 45 dolerius pirktose dėžėse esantis turinys gali būti vertas net 200 milijonų dolerių!

Ekspertai išsiaiškino, jog 65 stiklinės plokštelės iš tikrųjų yra legendinio amerikiečių fotografo Anselio Adamso prieš 80 metų sukurti nuotraukų negatyvai.

Šios nuotraukos buvo darytos fotografo karjeros pradžioje, o 1937 metais gaisras sunaikino apie 5000 šių nuotraukų negatyvų. Fotografijos buvo darytos maždaug tarp 1919 ir 1930 metų, daugiausia Yosemite, Kalifornijoje.
Rasti negatyvai gali atskleisti Adamso tobulėjimo kelią, jo nuotraukų kitimą, taip pat jo nepaprastą talentą ir palikimą.

Pats R.Norsigianas 2000 metais sendaikčių turguje pasakoja ieškojęs kirpėjo kėdės, bet pastebėjo dvi aplamdytas dėžes. Ištraukęs iš dėžės kelis negatyvus, jis pamatė Yosemito parko nuotraukas – parko, kuriame jis pats jaunystėje dirbo. Pasiderėjęs su pardavėju, jis sumokėjo už dvi dėžes 45 dolerius (vietoje 70 dolerių) ir viską nusipirko. Pats pardavėjas jam teigė, kad dėžes pirko prieš daugiau nei 50 metų vienose dirbtuvėse Los Andžele.

Tiesa, niekas taip ir nežino, kaip šie negatyvai galėjo patekti į sendaikčių turgaus pardavėjo rankas. Gali būti, kad Adamsas juos nešiodavosi į fotografijos pamokas, kurias vesdavo Pasadenoje.

R. Norsigiano advokatas parodė negatyvus A.Adamso šeimai, tačiau kol kas iš jų atsakymo nesulaukė. Kol kas nežinia, ar 64-erių R.Norsigianas sulauks atlygio už šiuos negatyvus, tačiau manoma, kad artimiausiais metais jų vertė gali pasiekti 200 milijonų dolerių sumą. Šiuo metu nuotraukos keliauja per muziejus bei universitetus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.