Harpijos – grėsmingi paukščiai, mintantys beždžionėmis

Pasaulyje yra daugybė rūšių paukščių, o kiekviena jų turi unikalių bruožų bei gebėjimų. Tiesa, nėra daug tokių galingų ir siaubą keliančių paukščių, kaip harpija, kuri yra laikoma nuožmia medžiotoja. 

 Harpija yra vienas didžiausių ir galingiausių paukščių Amerikos žemynuose.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Harpija yra vienas didžiausių ir galingiausių paukščių Amerikos žemynuose.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Harpijų nagų ilgis siekia net 10 centimetrų.<br> ViDA Press nuotr.
Harpijų nagų ilgis siekia net 10 centimetrų.<br> ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-06-01 17:00, atnaujinta 2017-06-01 17:01

Harpija yra vienas didžiausių ir galingiausių paukščių Amerikos žemynuose, kurie yra mėsėdžiai, tačiau patys jokių grobuonių neturi. Harpija gali užaugti net iki 105 centimetrų dydžio, jų sparnų ilgis siekia 2,3 metro, o nagų ilgis – net 10 centimetrų. Beje, nagų dydžiu harpijos prilygsta grizliams. 

Harpijos dažniausiai medžioja beždžiones bei tinginius. Jos gali nešti grobį, kuris svoriu prilygs joms pačioms. Jeigu grobis yra pernelyg didelis, harpija jį sudraskys į gabalus ir tik tada šiuos gabalus suneš į savo lizdą. 

Šie viršukalnių grobuonys gali sugriebti auką net ir skrydžio metu, tam jiems nereikia net stabtelti. Nors pagrindinis harpijų maistas yra beždžionės ir tinginiai, kartais jos medžioja ir didesnius grobius, pavyzdžiui, kapibarus, elnius ar netgi gyvulius iš žmonių ūkių. 

Grėsmingai atrodantys harpijų nagai sminga į aukų kūną 100 kilogramų slėgio jėga, kartais netgi sutraiškant aukos kaulus ir iškart ją nužudant. Harpijos sugeba apversti savo galvą aukštyn kojomis, kad geriau matytų savo auką, ir gali kantriai laukti net iki 23 valandų prieš užpuldamos auką.

Tiesa, harpijos yra nykstanti rūšis, kadangi kertami miškai kelia grėsmę jų išnykimui. Vyriausybės jau kuria harpijų gelbėjimo planus, todėl reikia tikėtis, kad šie įspūdingi paukščiai išliks. 

Šaltinis: Providr.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.