Laidinio telefono išradėją įkvėpė laidojimo verslas

Laidinį telefoną išrado amerikietis Almonas Strowgeris iš Penfildo, Niujorko. Gavęs užduotį, jis visuomet ieškodavo lengviausio jos atlikimo būdo, mėgindamas išrasti aparatą, kuris atliktų užduotį už jį patį. A.Strowgeris, kuris gimė 1839 metais, kovojo pilietiniame kare, o po jo apsistojo Topekoje, Kanzase. Ten jis įkūrė laidojimo namų verslą ir būtent tai jį įkvėpė išrasti laidinį telefoną. 

 A.Strowgeris buvo pirmasis, kuris sukūrė veikiantį telefoną, galintį sujungti tiesiogiai su pageidaujamu žmogumi.<br> 123rf nuotr.
 A.Strowgeris buvo pirmasis, kuris sukūrė veikiantį telefoną, galintį sujungti tiesiogiai su pageidaujamu žmogumi.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2017, 3:21 PM

XIX amžiaus devintajame dešimtmetyje A.Strowgeris buvo vienintelis laidojimo paslaugas teikiantis žmogus miestelyje, dėl to šis verslas jam buvo pelningas. Staiga jis pastebėjo, kad užsakymų skaičius stipriai sumažėjo, o netrukus sužinojo, kad miestelyje atsirado dar vienas laidojimo paslaugas teikiantis asmuo. 

A.Strowgeris ėmė aiškintis, kodėl dauguma žmonių keliauja pas naująjį laidotuvių organizatorių, ir sužinojo, kad jis buvo vedęs telefono operatorę. Kai kas nors jai paskambindavo ir teiraudavosi A.Strowgerio paslaugų, ši juos nukreipdavo pas savo vyrą. Tuo metu pirmiausiai buvo būtina skambinti telefono operatorei, kuri sujungdavo su pageidaujamu asmeniu. 

A.Strowgeris pamanė, kad tokia sistema yra visiškai nereikalinga, todėl sugalvojo, jog klientai jam turėtų skambinti tiesiogiai, vietoje to, kad būtų priklausomi nuo operatorės, kuri juos turėtų sujungti. 

A.Strowgeris nebuvo pirmasis, kuriam kilo ši idėja. Tuo metu jau buvo pateikta tūkstančiai patentų su panašiais aparatais, bet A.Strowgeris buvo pirmasis, kuris sukūrė veikiantį telefoną, galintį sujungti tiesiogiai su pageidaujamu žmogumi. Teigiama, kad pirmasis jo modelis buvo pagamintas iš spalvotos dėžės ir tiesių kaiščių. Vėlesniuose modeliuose buvo naudojami elektromagnetai su spaudžiamais mygtukais. 1891 metais A.Strowgeris užpatentavo automatinę telefono centrinę ir paliko laidojimo verslą, kad galėtų masiškai gaminti savo išradimą. 

Padedant šeimai bei draugams, jis įkūrė „Strowger Automatic Telephone Exchange“ kompaniją, kuri sumontavo pirmąją veikiančią sistemą La Porte, Indianoje, 1892 metais. 1898 metais vyras pardavė savo patentą ir kompanijos akcijas bei išsikėlė gyventi į Sent Pitersbergo miestą Floridoje. Ten jis vėl ėmė verstis laidojimo paslaugomis, kol 1902 metais mirė. 

A.Strowgerio išradimas paplito ir daugelį ateinančių metų jis buvo naudojamas JAV kompanijų. Jis padarė perversmą telefonų technologijoje ir užtikrino, kad daugiau niekada nereikėtų operatoriaus, sujungiančio su norimu žmogumi, paslaugų. 

Šaltinis: Kshs.org.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.