Mėgstate skaityti knygas? Tai daug apie jus pasako

Knygų skaitymas šiomis dienomis laikomas nešiuolaikišku, tačiau naujas tyrimas rodo, kad skaitymas daro žmones malonesniais ir empatiškesniais. 

Labiausiai bendraujantys ir didžiausią empatiją jaučiantys pasirodė komedijų mėgėjai. <br> 123rf nuotr.
Labiausiai bendraujantys ir didžiausią empatiją jaučiantys pasirodė komedijų mėgėjai. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2017, 2:16 PM

Tyrimą atlikę mokslininkai sako, kad reguliarūs skaitytojai turi socialiai priimtinesnes manieras ir elgiasi maloniau, o labiau mėgstantys žiūrėti televizorių yra ne tokie draugiški ir ne taip užjaučia kitus. 

Kingstono universitete (Londonas, Jungtinė Karalystė) atliktame tyrime dalyvavo 123 dalyviai, kurių buvo klausinėjama apie prioritetą knygoms bei televizoriui. Tuomet buvo tikrinami dalyvių tarpasmeniniai įgūdžiai, tokie kaip kitų žmonių jausmų supratimas bei mėginimas jiems padėti. 

Paaiškėjo, kad fantastinės literatūros mėgėjai rodė itin teigiamą socialinį elgesį. Dramų ir romanų mėgėjai demonstravo didelę empatiją, o eskperimentinių knygų skaitytojai rodė sugebėjimus mąstyti nestandartiškai. Vis dėlto, labiausiai bendraujantys ir didžiausią empatiją jaučiantys pasirodė komedijų mėgėjai. 

Tyrimas parodė, kad skaitymas leidžia žmonėms mąstyti kitaip ir labiau suprasti kitus. Įsijautimas į hipotetines situacijas leidžia žmonėms įsijausti į tai, ką jaučia istorijų personažai. 

Tiesa, šis tyrimas nereiškia, kad skaitymas didina empatiją ar teigiamą elgesį, nes lygiai taip pat gali būti, jog tinkamas manieras turintys ir draugiški žmonės paprasčiausiai labiau mėgsta skaityti. 

Šaltinis: Dailymail.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.