Laisvės atėmimas iki gyvos galvos ar tūkstančiui metų – kas geriau?

Lietuvoje žmonės piktinasi, kad nusikaltėliams skiriamos per mažos bausmės. Didžiausia bausmė – laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Vis dėlto, neretai skaitydami naujienas sužinome, kad vienam ar kitam nusikaltėliui užsienyje (dažniausiai JAV) buvo skirta 200 ar 1000 metų laisvės atėmimo bausmė. Visi puikiai suprantame, kad žmonės taip ilgai negyvena, tad kodėl tiesiog nepaskiriama laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos?

Anot Kalifornijos universiteto profesoriaus F.Zimringo, skiriant bausmę sprendžiama ne tik kiek laiko nusikaltėlis praleis už grotų, bet bausmė turi ir simbolinę reikšmę<br>123RF iliustr.
Anot Kalifornijos universiteto profesoriaus F.Zimringo, skiriant bausmę sprendžiama ne tik kiek laiko nusikaltėlis praleis už grotų, bet bausmė turi ir simbolinę reikšmę<br>123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2017, 3:45 PM

Anot Kalifornijos universiteto (JAV) teisės profesoriaus Franklino Zimringo, skiriant bausmę sprendžiama ne tik, kiek laiko nusikaltėlis praleis už grotų, bet bausmė turi ir simbolinę reikšmę. Skirdamas 150 metų laisvės atėmimo bausmę, teisėjas tokiu būdu nori išreikšti, koks blogas yra nusikaltėlis. Dėl šios priežasties bausmės trukmė gali būti absurdiškai ilga. Be to, norima įsitikinti, kad nusikaltėlis neišeis iš įkalinimo įstaigos anksčiau laiko.

Simbolinė bausmės trukmė priklauso tiek nuo visuomenės susidomėjimo konkrečia byla, tiek nuo kitų aspektų, pavyzdžiui, nusikaltimo pobūdžio. Anot teisininko, tai yra moderniosios baudžiamosios teisės sistemos pavyzdys. Tokios bausmės skiriamos ne vien tik JAV – štai Ispanijoje vienam sukčiui buvo skirta 2000 metų laisvės atėmimo bausmė.

Kaltinimą JAV dažniausiai palaiko pati valstija, o bausmių dydžiai už tokios pačius nusikaltimus JAV gali smarkiai skirtis. Teisėjai turi laikytis įstatyme numatytų bausmių „žirklių“, tačiau dažnai bausmės dydis neturi viršutinės ribos. Be to, darant vieną nusikalstamą veiką, dažniausiai padaroma ir daugiau nusikaltimų, todėl bausmės susideda.

Aukoms bausmės dydis už nusikaltimą neturi jokių pasekmių. Priešingai, papildoma bausmė už kiekvieną nusikaltimą yra tarsi valstybės būdas pasakyti aukai, kad ji valstybei rūpi.

Kai kurios itin ilgos bausmės yra alternatyva mirties bausmei. Štai Dudley Wayne Kyzer atllieka dvi laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmes, plius 10 000 metų laisvės atėmimo bausmę už trigubą žmogužudystę, kurią jis įvykdė praėjusio amžiaus aštuntajame dešitmetyje. Keturis metus pralaukus mirties bausmės įvykdymo, jo byla buvo apsvarstyta dar kartą ir mirties bausmė galiausiai panaikinta – kadangi Alabamoje ji pripažinta kaip prieštaraujanti konstitucijai.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.