Ar saugu gerti radiacijos paveiktą alų?

Gyvename laikais, kai beveik visos didžiosios pasaulio valstybės turi po atominę bombą. Nors tikimybė, kad kils branduolinis karas, nėra didelė, ji vis dėlto egzistuoja. Todėl dabar įsivaizduokime, kad visai netikėtai įvyksta atominės bombos sprogimas, sprogimo banga sugriauna miestą, kuriame gyvenate, tačiau jūs netikėtai išgyvenate (tokia tikimybė taip pat egzistuoja). Jus ima troškinti. Aplink niekur nėra švaraus vandens. Tačiau staiga pamatote stipriai apgriautą maisto prekių parduotuvę, kurioje randate alaus, kolos bei dietinės sodos butelius. 

Ar po atominės bombos sprogimo saugu gerti komerciškai pardavinėjamus gėrimus?<br> ViDA Press, 123rf nuotr. montažas
Ar po atominės bombos sprogimo saugu gerti komerciškai pardavinėjamus gėrimus?<br> ViDA Press, 123rf nuotr. montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2017, 10:42 AM

Dabar jūs galvojate: ar galiu paimti ir išgerti vieną iš šių butelių? O galbūt šie gėrimai pernelyg radioaktyvūs? O kaip skonis – ar šie gėrimai nebus bjaurūs? Atsakymus į šiuos klausimus pateiksime šiame straipsnyje. 

1957 metais JAV vyriausybė atliko tyrimą „Atominės bombos poveikis gėrimams komercinėse pakuotėse“. Šis tyrimas ir mėgino atsakyti į klausimą, ar po atominės bombos sprogimo saugu gerti komerciškai pardavinėjamus gėrimus, tokius kaip dietinė soda bei alus. Tyrimo išvada – įvykus atominiam sprogimui, šie gėrimai yra saugūs vartoti kaip geriamojo vandens šaltiniai. 

Kaip jie tai išsiaiškino? Pasirodo, 1956 metais Nevados bandymų poligone buvo susprogdintos dvi atominės bombos – viena 20 kilotonų energijos, kita – 30 kilotonų energijos. Įvairiais atstumais nuo sprogimo buvo pastatyti komerciškai pardavinėjamų gėrimų buteliai, žinoma, patalpinti konteineriuose. Artimiausi konteineriai buvo nutolę nuo sprogimo vietos 400 metrų atstumu. Kai kurie jų buvo užkasti, kiti sustatyti krūvomis. Dauguma butelių ir skardinių išgyveno sprogimus ir tik nedidelė dalis butelių sudužo dėl skriejančių nuolaužų. 

Patikrinus buteliuose esančius gėrimus paaiškėjo, kad tik arčiausiai sprogimo buvęs alus bei dietinė soda buvo radioaktyvūs, tačiau radiacija buvo gan nedidelė. Tai reiškia, kad vartoti tokius gėrimus yra pakankamai saugu. 

Taigi gerti tokius gėrimus yra saugu, bet ar jų skonis nepakinta? Arčiausiai sprogimo buvę gėrimai šiek tiek pakeitė skonį, tačiau skonio kokybė buvo pakankama, o pokytis nežymus. Tiesa, labiausiai apšvitintas alus buvo nekokio skonio. Galutinė tyrimo išvada – radiacijos paveikti gėrimai yra patenkinamo skonio. 

Kokia šio tyrimo mums suteikiama pamoka? Nors atominės bombos sprogimo tikimybė yra nedidelė, verta savo rūsyje laikyti gėrimų dėžę juodai dienai. Dėl visa ko. 

Šaltinis: Npr.org.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.