Sergančių psichinėmis ligomis gerokai daugiau, nei įsivaizduojame

Naujosios Zelandijos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad tik nedidelė dalis žmonių, kurių amžius siekia nuo 11 iki 38 metų, išlieka psichiškai sveikais. Likusieji patiria laikinus ar ilgiau trunkančius psichinius sutrikimus. 

 Naujosios Zelandijos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad tik nedidelė dalis žmonių, kurių amžius siekia nuo 11 iki 38 metų, išlieka psichiškai sveikais. Likusieji patiria laikinus ar ilgiau trunkančius psichinius sutrikimus. <br> 123RF iliustr.
 Naujosios Zelandijos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad tik nedidelė dalis žmonių, kurių amžius siekia nuo 11 iki 38 metų, išlieka psichiškai sveikais. Likusieji patiria laikinus ar ilgiau trunkančius psichinius sutrikimus. <br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2017, 9:15 AM

Tyrime dalyvavo 988 dalyviai, iš kurių tik 171, arba vos 17% nurodė, kad laikotarpyje nuo vėlyvos vaikystės iki vidutinio amžiaus nepatyrė jokių depresijos, nerimo ar kitų psichinių sutrikimų. Iš likusiųjų pusė patyrė laikinus psichinius sutrikimus – dažniausiai vieną trumpą laikotarpį kentėjo nuo depresijos, nerimo ar kito sutrikimo. 

Daugumai toks laikotarpis yra tarsi virusas, bronchitas ar kaulo lūžis – kenčiantieji patiria nepatogumų, dauguma ieško medicininės pagalbos, tačiau galiausiai pasveiksta. 

Likusieji dalyviai yra patyrę vieną ar daugiau psichinių sutrikimų, kurie truko kelis metus ar daugiau. Jie sirgo tokiomis ligomis kaip bipolinis ar psichozinis sutrikimas.

Mokslininkai analizavo tarp 1972 m. balandžio iki 1973 m. kovo gimusius dalyvius iš Dunedino (Naujoji Zelandija). Kiekvieno dalyvio bendra sveikata ir elgesys buvo tiriamas 13 kartų nuo jų gimimo iki 38 metų amžiaus. Aštuoni psichinės būklės įvertinimai įvyko tarp 11 ir 38 metų amžiaus. 

Psichiškai sveiki tyrimo dalyviai pasižymėjo pranašiomis charakterio savybėmis nuo pat vaikystės. Šie dalyviai retai išreiškė itin neigiamas emocijas, jie turėjo daug draugų ir demonstravo itin gerą savikontrolę. Šių žmonių giminėje taip pat nebuvo aptikta žmonių, turinčių psichinių sutrikimų. 

Gera psichine sveikata pasižymintys dalyviai suaugę turėjo geresnius darbus, aukštesnės kokybės santykius ir buvo labiau patenkinti savo gyvenimais, negu jų bendraamžiai. Tiesa, puiki psichinė sveikata negarantuoja gerbūvio. Maždaug ketvirtadalis iš jų išreiškė mažesnį nei vidurkis pasitenkinimą gyvenimu. 

Likusieji 83% dalyvių, kaip jau minėta, patyrė vienokius ar kitokius psichinius sutrikimus, kurie susiformavo 12-30 metų amžiuje. 

Mokslininkai mano, kad psichinių sutrikimų patiriančių žmonių gali būti dar daugiau. Manoma, jog net ir psichiškai sveiki tyrimo dalyviai per savo gyvenimą yra patyrę trumpalaikių psichologinių problemų, pavyzdžiui, kelias savaites trukusi depresija po santykių nutraukimo. Visa tai reiškia, kad dauguma žmonių savo gyvenime patiria mažesnių ar didesnių psichologinių problemų, todėl jų nereikėtų gėdytis, o tiesiog ieškoti pagalbos.

Parengta pagal sciencenews.org

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.