Netikėta: kokia sužadėtuvių dovana gali reikšti greitas skyrybas?

Deimantai yra amžini, bet jeigu mergina sužadėtuvių proga gavo brangų žiedą, didelė tikimybė, jog santuoka ilgai netruks. Tyrime buvo nustatyta, jog sužadėtuvių žiedui išleidus tarp 2000 ir 4000 dolerių, ženkliai padidėja skyrybų tikimybė. 

 Tyrime buvo nustatyta, jog sužadėtuvių žiedui išleidus tarp 2000 ir 4000 dolerių, ženkliai padidėja skyrybų tikimybė. <br> 123RF nuotr.
 Tyrime buvo nustatyta, jog sužadėtuvių žiedui išleidus tarp 2000 ir 4000 dolerių, ženkliai padidėja skyrybų tikimybė. <br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-19 11:00

Du mokslininkai Andrew Francis ir Hugo Mialon iš Emory universiteto apklausė 3000 porų, kad išsiaiškintų veiksnius, kurie dažniausiai nulemia skyrybas. Jie analizavo pajamas, religingumą, kaip kiekvienam iš partnerių svarbus vizualinis patrauklumas, kiek žmonių dalyvavo poros vestuvėse bei kitus rodiklius – tam, kad išsiaiškintų, kas lemia santuokos iširimą.

Tyrimo rezultatai gali padėti poroms sumažinti skyrybų tikimybę. Esminiai patarimai, pateikiami atlikus tyrimą, yra štai tokie: reikia draugauti 3 metus prieš pasiperšant, nesiekti finansinės naudos, turėti dideles vestuves, tačiau pernelyg neišlaidauti, ir būtinai išvažiuoti medaus mėnesiui. O dabar kiek plačiau.

Poros, kurios draugavo 3 metus prieš susižadant, turėjo 39% mažesnę tikimybę išsiskirti, negu poros, kurios prieš susižadėdamos draugavo mažiau nei vienerius metus. 

Poros, kurios per metus uždirba 125 000 dolerių (bendrai), skyrybų tikimybę sumažina perpus. Taigi, pinigai vis dėlto turi reikšmės santuokos tvirtumui. 

O poros, kurios reguliariai lankosi bažnyčioje, savo skyrybų tikimybę sumažina 46%. 

Vyrai, kurie nurodė, jog tuokiantis žmonos išvaizda jiems turėjo įtakos, turėjo 50% didesnę tikimybę išsiskirti, o moterys, kurios sakė, kad vyro turtas joms yra svarbus – 60%. 

Poros, kurių vestuvėse dalyvavo nuo 11 iki 50 svečių, turėjo 56% mažesnę tikimybę išsiskirti nei poros, kurios tuokėsi be svečių. Ši tikimybė auga kartu su augančiu svečių skaičiumi, o poros, kurių vestuvėse dalyvavo daugiau nei 200 svečių, turėjo 92% mažesnę tikimybę išsiskirti. Tiesa, vestuvės turėtų būti pakankamai nebrangios. Tikimybė išsiskirti auga kartu su augančia vestuvių išlaidų suma: iki 1000 dolerių išleidžianti pora turi 53% mažesnę tikimybę išsiskirti nei tarp 5000 ir 10 000 dolerių išleidžiančios poros, o daugiau nei 20 000 dolerių išleidžiančių porų skyrybų tikimybė padidėja 46%.

Na ir galiausiai medaus mėnuo – jis sumažina skyrybų tikimybę 41 procentu. 

Dalis tyrimo atskleidžia tai, ką jau ir taip žinojome. Štai draugavimas kurį laiką prieš tuokiantis demonstruoja poros planavimą, o tai reiškia, kad jie tikisi kartu gyventi ilgai. Lygiai taip pat, daug svečių vestuvėse ant jaunųjų pečių užkelia spaudimą nesiskirti ir padeda išlaikyti santuoką ilgesniam laikui. 

Tačiau kai kurie faktai, pavyzdžiui, kad brangus sužadėtuvių žiedas bei vestuvių ceremonija, neatneša ilgo ir laimingo vestuvinio gyvenimo, buvo kiek netikėti. Tikriausiai nelabai vienas kitam tinkančios poros naudoja brangias dovanas, kad pridengtų savo trūkumus ir emocinio gerbūvio stygių. Kitą vertus, poros, kurios vestuves švenčia kukliau ir dovanoja nebrangias dovanas, jaučia, jog neribota meilė yra šventė pati savaime ir tam nereikia daugiau nieko. 

Tyrimas apibendrinamas tuo, jog brangios vestuvės ne visada atneša laimę – priešingai, nei mums bando perteikti vestuvių industrija. 

Parengta pagal „The Atlantic“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.