Išsiaiškinkime mitą: ar kerpami ir skutami plaukai užauga vešlesni?

Tėvai, giminaičiai ar draugai kartais švaistosi patarimu skusti ar kirpti plaukus (ar ūsus, ar barzdą), atseit dėl to plaukai ataugs ilgesni, stipresni ar vešlesni. Šį mitą paneigia gausybė dar nuo XX amžiaus trečiojo dešimtmečio atliktų tyrimų, kurie parodė, kad skutimasis neturi absoliučiai jokios įtakos plaukų augimo greičiui bei jų vešlumui. 

 Plaukų augimą kontroliuoja plaukų folikulai, esantys po oda. Šių folikulų skutimasis ar kirpimas visiškai niekaip neveikia.<br> 123RF nuotr.
 Plaukų augimą kontroliuoja plaukų folikulai, esantys po oda. Šių folikulų skutimasis ar kirpimas visiškai niekaip neveikia.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-26 15:29

Plaukų augimą kontroliuoja plaukų folikulai, esantys po oda. Šių folikulų skutimasis ar kirpimas visiškai niekaip neveikia. Skutama tik išorinė plauko dalis, kuri bet kokiu atveju yra negyva. Po oda esantys folikulai, kurie nulemia plauko storumą, spalvą ir augimo greitį, nėra niekaip paveikiami skutimo ar kirpimo. 

Niekas nežino, kaip ilgai šis mitas sklando visuomenėje. Tiesa, anot „New York Times“, šis mitas yra populiarus mažiausiai pastaruosius 50 metų. 

Viena iš priežasčių, dėl ko žmonės tiki šiuo mitu, yra ta, jog nuskutus plaukus, ataugantys plaukai atrodo šiurkštesni ir storesni, nors iš tikrųjų taip nėra. Priešingu atveju visi, kurie skuta vienokius ar kitokius plaukus, būtų padengti itin storais, pieštuko storumo plaukais, styrančiais iš veido ar kitos kūno vietos. 

Tiesą sakant, šis šiurkštesnių ataugančių plaukų jausmas neturi nieko bendro su jų storiu. Tai galima paaiškinti paprastai – įsivaizduokite ploną ir ilgą medžio šaką.

Kai ji yra ilga, ji atrodo nesunkiai lenkiama į vieną ar kitą pusę. Tačiau jeigu šią šaką patrumpintumėte pusmetriu ar daugiau, ji atrodytų žymiai tvirtesnė ir jau ne tokia lanksti. Lygiai taip pat yra ir su nuskutamais plaukais. 

Kai kurie žmonės mano, jog atauginėjantys plaukai taip pat yra tamsesni. Vėlgi, tai tėra mitas, o paaiškinti, kodėl taip manoma, yra dar sudėtingiau. Jeigu tai būtų tiesa, po tam tikro skutimų skaičiaus, visų mūsų plaukai būtų juodi. 

Priežasties manyti, kad po skutimo plaukai tampa tamsesni, nėra ir dėl to, kad plauko spalvą nulemia po oda esantys folikulai – o kaip jau minėjome, kirpimo ar skutimo metu jie niekaip nėra paveikiami.

Gali būti, kad žmonės taip mano, nes po pirmo skutimo, kai žmogus dar yra jaunas, jo plaukai yra šviesesni, nei vėlesniame amžiuje. Mat bręstant žmogaus plaukai šiek tiek patamsėja dėl natūralių priežasčių, tačiau žmonės šia priežastimi laiko skutimą. 

Dėl panašios priežasties žmonės mano, kad kerpami ar skutami plaukai ima augti greičiau. Mat, kaip jau minėta, žmonės veido plaukus ima skusti paauglystėje, o kirpti – dar ir vakystėje), o žmogui bręstant plaukų augimas tampa šiek tiek spartesnis.

O žmonės, vėlgi, visą „kaltę“ suverčia plaukų kirpimui ar skutimui (arba tiesiog tokį mąstymą lemia tėvų žodžiai). Tai būtų tas pats, kaip manyti, jog kiekvieną rytą saulė pateka dėl to, jog tokiu metu nustatote savo žadintuvą. 

Tiesa, depiliacija gali paveikti plaukų storį ar kitus jų ataugimo rodiklius. Depiliacijos metu yra pažeidžiami plaukų folikulai, esantys po oda. Po eilės depiliacijų jūsų plaukai ataugs vis lėčiau ir vis trumpesni, kartais netgi šviesesni. Taigi efektas yra priešingas, nei manoma. 

Įdomus faktas – žmonės dažnai mano, kad plaukų šukavimas yra naudingas plaukams. Vis dėlto, šukuojant plaukus dažnai pašalinami plaukai, kurie dar buvo sveiki, o šio proceso metu pažeidžiami plaukų folikulai. Tokiu būdu pažeidžiami sveiki plaukai, taip pat subraižoma galvos oda.

Parengta pagal bodyhairremoval.com ir snopes.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.