Neįtikėtina vieno medžio žievės galia

Jeigu pasakytume, kad galite atsikratyti galvos skausmo kramtydami medžio žievę - tikriausiai pasukiotumėte pirštu ties smilkiniu? Tačiau ar žinojote, kad ne vieną šimtmetį žmonės būtent taip ir gydėsi nuo galvos skausmo? Vis dėlto, įdomiausia tai, kad šis metodas veikdavo ir buvo laikomas itin veiksmingu.

 Maždaug 400 m. pr. Kr. buvo pastebėta, jog baltojo gluosnio žievė turi skausmą malšinančių ir gydančių savybių. Nuo to laiko ji buvo naudojama galvos, nugaros ir sąnarių skausmui gydyti bei tinimams mažinti.<br> Wikimedia Commons nuotr.
 Maždaug 400 m. pr. Kr. buvo pastebėta, jog baltojo gluosnio žievė turi skausmą malšinančių ir gydančių savybių. Nuo to laiko ji buvo naudojama galvos, nugaros ir sąnarių skausmui gydyti bei tinimams mažinti.<br> Wikimedia Commons nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2017, 12:37 PM

Maždaug 400 m. pr. Kr. buvo pastebėta, jog baltojo gluosnio žievė turi skausmą malšinančių ir gydančių savybių. Nuo to laiko ji buvo naudojama galvos, nugaros ir sąnarių skausmui gydyti bei tinimams mažinti. Šiandien medžio žievės savybės yra naudojamos vaistuose ir maisto papilduose.

Taigi, ką gali baltojo gluosnio žievė? Žemiau pateikiamos jos gydomosios savybės.

Mažina galvos skausmą

XIX amžiuje - kol dar nebuvo sukurtas aspirinas - mokslininkai galvos skausmui malšinti naudojo saliciną. Salicinas yra tinimą ir skausmą malšinanti medžiaga, natūraliai randama gluosnio žievėje. Salicino cheminė sudėtis yra panaši į aspirino, dėl ko jis turi stiprų poveikį. Dar daugiau - salicinas teikia ilgesnį poveikį nei aspirinas.

Salicinas mažina galvos skausmą puldamas COX-1 ir COX-2 fermentus, kurie sukelia skausmą. Be to, galingi flavanoidai, esantys baltojo gluosnio žievėje, sumažina skausmą slopindami prostaglandinus, kurie žmogaus kūne sukelia tinimą.

Sumažina karščiavimą

Baltojo gluosnio žievė nuo seno naudojama kaip vaistas karščiavimui slopinti. Kai organizmas jaučia infekciją (nesvarbu tikrą ar ne), jis siunčia pirogenus į smegenų dalį, kuri kontroliuoja kūno temperatūrą. Tuomet pakyla žmogaus temperatūra - tam, kad būtų kovojama su įsibrovėliu. Gluosnio žievės gydomosios savybės neleidžia pirogenui kelti kūno temperatūros ir padeda atstatyti ją į normalų lygį.

Stiprina imuninę sistemą

Galiausiai, baltojo gluosnio žievėje esančios medžiagos leidžia sustiprinti imuninę sistemą. Žievėje esantys flavanoidai padidina vitamino C kiekį organizme, o pastarasis saugo organizmą ir gerina jo imuninę sistemą. O jeigu kūno imuninę sistemą puola migrena, jam reikės visų pajėgumų - kad kovotų su ja ir išlaikytų gerą sveikatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.