Varlė – nėštumo testui atlikti

Nėštumo testai ne visuomet buvo lengvai naudojami ir sterilūs rinkiniai, kurie iškart pateikia rezultatus. Dar mažiau nei prieš šimtą metų moterys, norėdamos sužinoti, ar nesilaukia, turėjo pasitikėti... varlėmis. 

 1938 metais daktaras Edwardas R. Elkanas „Britų Medicinos žurnale“ rašė, jog nėštumo testą atlikti galima pasinaudojus Afrikine naguotąja varle.<br> Wikimedia Commons nuotr.
 1938 metais daktaras Edwardas R. Elkanas „Britų Medicinos žurnale“ rašė, jog nėštumo testą atlikti galima pasinaudojus Afrikine naguotąja varle.<br> Wikimedia Commons nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2017, 11:01 AM

1938 metais daktaras Edwardas R. Elkanas „Britų Medicinos žurnale“ rašė, jog nėštumo testą atlikti galima pasinaudojus Afrikine naguotąja varle. Pasirodo, ši varlė buvo eksportuojama į daugelį pasaulio šalių specialiai nėštumo testams atlikti. 

Gydytojai siųsdavo moterų šlapimo mėginius į varlių laboratorijas, kur laborantai suleisdavo nedidelį šlapimo kiekį į užpakalinę varlės koją. Gyvūnai būdavo patalpinami atgal į savo akvariumus, o kitą rytą jos būdavo patikrinamos. Jeigu varlė ovuliuodavo, tai reikšdavo, jog moteris, kuri pateikė šlapimo mėginį, yra nėščia, o nėštumo hormonas – chorioninis gonadotropinas – paskatino varlės ovuliaciją. Ši procedūra vadinta Hogbeno testu. 
Vis dėlto, šis metodas su varlėmis buvo žymiai geresnis nustatant nėštumą, nei naudotas prieš tai. Mat prieš tai tam buvo naudojamos pelės ir triušiai, tačiau norint įvertinti kiaušidžių pokyčius, šiuos gyvūnus prieš tai reikėdavo užmušti, išskrosti ir ištirti. Kadangi varlių užmušti nereikėdavo, jas būdavo galima naudoti daugelį kartų, todėl toks nėštumo tikrinimo metodas buvo daug praktiškesnis.

Tarp praėjusio amžiaus ketvirtojo ir šeštojo dešimtmečio į įvairius pasaulio kraštus buvo eksportuojama tūkstančiai šių varlių. Galiausiai septintajame dešimtmetyje varles ėmė keisti imunologinių testų rinkiniai, o privačios kompanijos bei feminisčių organizacijos ėmė siūlyti juos tiesiogiai moterims. Pirmasis namuose naudojamas nėštumo testas buvo parduotas XX amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, tačiau jis labiau priminė chemijos rinkinuką, todėl nebuvo itin gerai pritaikytas vartotojams. Tik 1988 metais vaistinių lentynas pasiekė šiuolaikiški nėštumo testų rinkiniai. 

Tačiau Afrikinių naguotųjų varlių naudojimas turi tam tikros įtakos iki pat šiol. Nebenaudojamas varles ligoninės ir laboratorijos paleisdavo į laisvę, todėl pakankamai nemažai jų iki pat šiol gyvena miestuose ir aplink juos. Be to, šios varlės yra laikomos namuose kaip augintiniai, o neretai, savininkams atsibodusios, jos tiesiog išmetamos į vietinį tvenkinį. 

2006 metais mokslininkai išsiaiškino, jog varlės yra mirtino varliagyvių grybelio chitrido nešiotojos, kuris lėmė maždaug 200 varliagyvių rūšių išnykimą. Neseniai patvirtinta, jog Kalifornijoje gyvenančios Afrikinės naguotosios varlės nešioja šį grybelį. 

Varlės gali nešioti šį grybelį ilgą laiką, pačios nejusdamos jokios poveikio, todėl mokslininkai mano, kad jos yra pirminis šio užkrato šaltinis.

Parengta pagal TheSmithsonian

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.