Nesmagi tiesa: paskaičiuota, kiek kainuoja viršsvoris

Nutukimas yra viena didžiausių chroniškų ligų priežasčių JAV, kuri mokesčių mokėtojams kainuoja didžiules išlaidas kasmet. Skaičiuojama, kad nutukimo bei susijusių ligų gydymas JAV mokesčių mokėtojams kasmet kainuoja nuo 147 iki 210 milijardų dolerių. Be to, nutukimas siejamas su padidėjusiu nedarbingumo dienų skaičiumi, o tai papildomai kainuoja 4,3 milijardo dolerių kasmet – o nutukimo sukeliamas mažesnis produktyvumas darbdaviui kainuoja po 506 dolerių už vieną darbuotoją, kasmet.

Vienam asmeniui skyrus 10 dolerių jo fiziniam aktyvumui padidinimui, mitybos pagerinimui bei rūkymosumažinimui, JAV valdžia per artimiausius 5 metus kasmet sutaupytų po 16 milijardų dolerių.<br> 123RF iliustr.
Vienam asmeniui skyrus 10 dolerių jo fiziniam aktyvumui padidinimui, mitybos pagerinimui bei rūkymosumažinimui, JAV valdžia per artimiausius 5 metus kasmet sutaupytų po 16 milijardų dolerių.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-09 19:22

Nustatyta, kad padidėjus darbuotojo kūno masės indeksui, progresyviai padidėja jo nedarbingų dienų per metus skaičius – o taop pat ir medicinos išlaidos. Faktai kalba patys už save:

  • Nutukę suaugusieji JAV tiesiogiai sveikatos priežiūros išlaidoms išleidžia 42% didesnę pinigų sumą negu suaugusieji, turintys normalų svorį;
  • Stipriai nutukę suaugusieji (kurių kūno masės indeksas viršija 40) kasmet išleidžia 81% daugiau medicinos priežiūros išlaidoms. Vien 2000 m. stipriai nutukusių žmonių sveikatos priežiūrai buvo išleista 11 milijardų dolerių;
  • Vidutiniškai nutukusiems asmenims (kurių kūno masės indeksas svyruoja tarp 30 ir 35) dvigubai dažniau išrašomi medikamentai, - tam, kad būtų palaikoma normali sveikatos būklė;
  • Išlaidos stipriai nutukusiems asmenims, kurie į ligonines atvežami su krūtinės skausmais, yra 41% didesnės; vidutiniškai nutukusiems asmenims – 28% didesnės, o nežymiai nutukusiems asmenims – 22% didesnės nei normalų svorį turintiems.

Statistika rodo, kad sumažinus asmens svorį, pagerinus mitybą bei padidinus fizinį aktyvumą, sumažėja vizitų pas gydytoją, medicininių tyrimų, išrašomų vaistų, nedarbingumo dienų bei skubios medicininės pagalbos ir priėmimo į ligoninę skaičius, o taip pat sumažėja įvairių ligų tikimybė. 

Prieš keletą metų atliktas tyrimas parodė, kad per vietinės bendruomenės sukurtas programas vienam asmeniui skyrus 10 dolerių jo fiziniam aktyvumo padidinimui, mitybos pagerinimui bei rūkymo sumažinimui, JAV valdžia per artimiausius 5 metus kasmet sutaupytų po 16 milijardų dolerių. Tai reiškia, kad investavus 1 dolerį, grąža būtų 5,60 dolerio. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.