Turite raudonus plaukus? Turime ir gerų, ir blogų žinių

Raudonplaukiai iš tiesų išsiskiria minioje. Ir ne vien dėl plaukų ryškumo, bet ir dėl tokių plaukų retumo žmonių populiacijoje. Raudonplaukių yra labai mažai – vos vienas ar du procentai visos pasaulio populiacijos. Negana to, juos išskiria ne tik plaukai, bet ir genetiniai bruožai.

 Raudonus plaukus turi vos 1-2% pasaulio gyventojų.<br> 123RF nuotr.
 Raudonus plaukus turi vos 1-2% pasaulio gyventojų.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2017, 1:51 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 1:53 PM

Raudonplaukiai turi tokią plaukų spalvą ir blyškią odą dėl genetinės variacijos, dėl kurios jų ląstelės gamina raudoną specifinę melanino rūšį – feomelaniną. Raudonplaukiai turi daug minėto feomelanino ir truputį eumelanino, kuris būna rudos ar juodos spalvos. Be to, žmogus turi baltymą, vadinamą melanokortino 1 receptoriumi, arba MC1R. Kai šis baltymas aktyvuojasi, jis verčia melanocitus gaminti eumelaniną, o ne feomelaniną todėl viskas ir susibalansuoja.

Gimti raudonplaukiu nė taip jau paprasta. Egzistuoja trys galimi variantai: 1) abu neraudonplaukiai tėvai turi būti šio geno nešiotojai (25% tikimybė), 2) vienas tėvų turi būti raudonplaukis, o kitas – geno nešiotojas (50% tikimybė), arba 3) abu tėvai yra raudonplaukiai (100% tikimybė).

Būtent dėl šių priežasčių raudonplaukiai yra retas reiškinys.

Taip pat pateikiame ir dar 5 įdomius faktus apie raudonplaukius:

1) Raudonplaukiai mėlynakiai yra nepaprastai reti

Raudonų plaukų ir mėlynų akių kombinacija yra itin reta – tam abu tėvai turi būti bent jau šio geno nešiotojai. Raudonus plaukus turi vos 1-2% pasaulio gyventojų, o mėlynas akis – vos 17% raudonplaukių. Dauguma raudonplaukių turi rudas, pilkas ar žalias akis.

2) Raudonplaukiams reikia daugiau nuskausminamųjų

Raudonplaukiams operacijų metu reikia daugiau nuskausminamųjų nei blondinams ar brunetams.

2004 metais atliktas tyrimas parodė, kad raudonplaukėms moterims reikia 20-30% daugiau nuskausminamųjų, nei kitoms moterims. Toks pat eksperimentas buvo atliktas ir su pelėmis: tos, kurios turėjo MC1R geną, reikėjo daugiau nuskausminamųjų nei kitoms pelėms.

Mokslininkai mano, kad šis genas priklauso genų grupei, kuris ir lemia, kad raudonplaukiai yra jautresni skausmui. Ši mutacija greičiausiai veikia endorfinų aktyvumą, o pastarieji yra natūralūs organizmo nuskausminamieji.

3) Raudonplaukiai yra jautresni šalčiui ir karščiui

Luisvilio universiteto (JAV) mokslininkai išsiaiškino, kad raudonplaukiams reikia papildomos nuskausminamųjų dozės operacijų metu, kai operacinės temperatūra yra žema. O kitų plaukų spalvų atstovams papildomų dozių neprireikė – kol temperatūra nenukrito žemiau 0 laipsnių. Manoma, kad MC1R baltymas padaro temperatūrą aptinkantį geną aktyvesniu, dėl ko raudonplaukiams ir yra šalčiau.

4) Raudonplaukiai dažniau nusibrozdina

Raudonplaukių kraujas kreši normaliai, tačiau 2006 metais atliktas tyrimas parodė, kad jie dažniau nusibrozdina. Mokslininkai mano, kad dažnai nusibrozdinantys žmonės to nepastebi ir mano, kad tai yra normalu (nes, savaime suprantama, jiems tai yra įprasta), o retai susibraižantys žmonės labiau dėl to nerimauja ir galvoja apie tai kaip tegul ir nedidelę, bet vis dėlto traumą.

5) Raudonplaukiai dažniau būna kairiarankiai

Nors atlikta mažai tai patvirtinančių tyrimų, vis dėlto panašu kad raudonplaukiai dažniau būna kairiarankiai. Buvimas kairiarankiu yra sąlyginai retas reiškinys – jų pasaulyje yra apie 10-12%. O reti recesyviniai požymiai dažniausiai egzistuoja poromis, tad ir taip jau retą plaukų spalvą turintys žmonės dažniau būna ir kairiarankiais.

Parengta pagal medicaldaily.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.