Orgijos, kurios kenkia ruoniams, jūrų liūtams ir delfinams

Mokslininkai jau kurį laiką pastebi, kad kažkas kenkia Atlanto vandenynų gyvūnų klausai. Manoma, kad prie to prisideda laivyba, tačiau dabar darosi aišku, kad kaltininkas yra visiškai natūralus. Tai – keistas dauginimosi ritualas, kuris sukelia į milžinišką avilį ar kulkosvaidį panašius garsus.

Delfinanams, jūrų liūtams ir ruoniams vienas garsas vandenyne gali sukelti negrįžtamus klausos sutrikimus.<br> 123RF nuotr.
Delfinanams, jūrų liūtams ir ruoniams vienas garsas vandenyne gali sukelti negrįžtamus klausos sutrikimus.<br> 123RF nuotr.
 Triukšmadarė Cynoscion othonopterus.<br> Gmx.at nuotr.
 Triukšmadarė Cynoscion othonopterus.<br> Gmx.at nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 23, 2017, 7:37 PM

Kasmet Meksikos įlankoje susirenka tūkstančiai Cynoscion othonopterus žuvų. Čia jos užsiima dauginimosi ritualais, kurie traukia ir šiomis žuvumi mintančius plėšrūnus. Pavyzdžiui, šie žuvų spiečiai labai traukia delfinus. Visgi, yra viena problema – šis didžiulę orgiją primenantis procesas kelia tokį garsą, kuriam negali prilygti ir sporto fanų keliamas triukšmas stadione.

Mokslininkai iš Teksaso Universiteto yra įsitikinę, kad nieko panašaus nesukuria jokios kitos žuvys, o ir apskritai tai – vienas iš garsiausių garsų gyvūnijos pasaulyje. Netoliese besisukiojantiems delfinanams, jūrų liūtams ir ruoniams šis garsas gali sukelti negrįžtamus klausos sutrikimus.

Mokslininkams prireikė specializuotos įrangos, kad užfiksuotų šiuos neįtikėtinus garsus – ir juos išmatuotų. Vis dėlto, kaip dažnai būna, juos aplenkė paprasti žvejai, kurie žuvų spiečius seka būtent pagal šiuos garsus.

Teigiama, kad vienu tinklu galima pagauti dvi tonas šių žuvų. Visgi, žvejams nereikėtų didžiuotis, nes Cynoscion othonopterus rūšis šiuo metu yra laikoma pažeidžiama būtent dėl pernelyg intensyvios žvejybos.

Mokslininkai ragina saugoti šias žuvis, nes tai yra unikalus reiškinys, kurio daugiau niekur gamtoje sutikti neįmanoma. O kaip dėl delfinų klausos? Dažniausiai sukeliami pažeidimai nėra per dideli ir klausa atsistato per kelis mėnesius. Tačiau ir tais atvejais, kai sukeliama nepataisoma žala žuvų kaltinti nereikėtų – juk tai natūralus gamtos reiškinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.