Kokią muziką labiausiai mėgsta šunys?

Kiekvienas mūsų turi savo mėgstamą muzikos stilių. Tačiau tai būdinga ne tik žmonėms – pasirodo, šunys taip pat klauso muziką ir kiekvienas turi savo mėgstamą stilių.

 Mokslininkai grojošunims įvairią muziką ir vertino gyvūnų elgesio bei psichologinius pokyčius.<br> 123RF nuotr.
 Mokslininkai grojošunims įvairią muziką ir vertino gyvūnų elgesio bei psichologinius pokyčius.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2017, 2:01 PM

Škotijos bendruomenė prieš žiaurų elgesį su gyvūnais ir Glazgo universitetas atliko tyrimą, kuris parodė, kad šunų elgesiui įtakos turi muzika. Mokslininkai grojo Dumbartono prieglaudos šunims įvairią muziką ir vertino gyvūnų elgesio bei psichologinius pokyčius.

Profesorius Neilas Evansas sako, kad daugiausiai teigiamų pokyčių buvo regima, kai šunims buvo grojama regi bei lengvo roko muzika. Tiesa, nors ir išsiskyrė šie du muzikos stiliai, iš esmės kiekvienas šuo rado savo mėgstamą muzikos stilių.

Anot N. Evanso, į įvairius muzikos stilius šunys reagavo įvairiai, o tai tik parodo, kad kaip ir žmonės, gyvūnai turi savo mėgstamą muziką.

Tyrimo metu šunims buvo grojama penkių stilių muzika: lengvas rokas, džiazas, popsas, regi ir klasikinė muzika. Tyrimas parodė, kad nepaisant grojamos muzikos, šunys praleisdavo daugiau laiko gulėdami, nei stovėdami – nepriklausomai nuo muzikos žanro.

Matuodami šunų širdies ritmą, mokslininkai nustatė, kad grojant muzikai streso lygis krisdavo, o ypač tai buvo pastebima grojant jau minėtam regiui ir lengvam rokui muzikai.

Po tyrimo Škotijos bendruomenė prieš žiaurių elgesį su gyvūnais pranešė, kad investuos pinigus į garso sistemas, kurias pirks šunų prieglaudoms.

Dar prieš tai Škotijoje buvo tiriama, kokį poveikį šunų elgesiui turi klasikinė muzika, o Škotijos Nacionalinio simfoninio orkestro narys Davidas Teie tyrimo metu išsiaiškino, kad katėms labiausiai patinka rami muzika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.