Ilgaamžiškumo paslaptis: paprasta, bet ne visiems

Ar pastebėjote, kad kai kas nors sulaukia 100 ar daugiau metų, visi puola klausinėti – kokia jūsų ilgaamžiškumo paslaptis? Garbaus amžiaus sulaukę asmenys nesidrovėdami pradeda dalintis mintimis, kas, jų manymu, jiems padėjo tiek ilgai išgyventi – o aplinkiniai įdėmiai klausosi ir nori girdėti svarbius patarimus.

 Ilgaamžiškumas dažniausiai priklauso nuo genetikos – ir nuo gyvenimo būdo.<br> 123RF nuotr.
 Ilgaamžiškumas dažniausiai priklauso nuo genetikos – ir nuo gyvenimo būdo.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-09 20:06, atnaujinta 2018-01-09 20:14

Tačiau ne visi patarimai yra tokie, kokių tikėtųsi, pavyzdžiui, sveikos gyvensenos propaguotojai.

Theresa Rowley – Mičigane (JAV) gyvenanti moteris – neseniai sulaukė 104 metų amžiaus. Paklausta, kaip jai tai pavyko, atsakė, kad jai ilgą gyvenimą padovanojo dietinė „Coca-Cola“ – gėrimas, šiaip jau siejamas su lėtinėmis ligomis, nutukimu, insultu ir senatvine demencija. Bet moteris teigė kasdien išgerianti bent po vieną skardinę.

Kita garbaus amžiaus sulaukusi moteris teigė, kad jai padėjo tai, jog ji iš savo gyvenimo išspyrė visus vyrus. Dar viena 114 metų sulaukusi dama gyrėsi niekada nenaudojusi makiažo, o dar kita garbi senolė teigė, kad jai padėjo alus. Visi šie teiginiai mokslininkams nepatinka – tačiau gali būti, kad jie šį tą parodo.

Ilgiausiai išgyvenusi moteris – Jeanne Calment – mirė sulaukusi daugiau nei 122 metų amžiaus. Ji taip pat iki gyvenimo galo mėgavosi nesveiku masitu: saldumynais – ir kartais alkoholiu.Mokslininkai teigia, kad šie žmonės keistas ilgaamžiškumo paslaptis atskleidžia iš tiesų jų nežinodami. Bet tai – mūsų visų kaltė, nes tik mūsų smalsumas ragina juos ką nors sugalvoti.

Pavyzdžiui, Theresa Rowley, kasdien gerianti dietinę „Coca-Cola“, turėtų pažvelgti ir į savo tėvo amžių – pastarasis mirė išgyvenęs 102 metus. Taigi, jai labiausiai padeda tinkami genai.

Ilgaamžiškumas dažniausiai priklauso nuo genetikos – ir nuo gyvenimo būdo. Manoma, kad stresas yra vienas iš faktorių, labiausiai trumpinančių gyvenimą. Rekordininkė Jeanne Calment niekada nedirbo, visą gyvenimą buvo išlaikoma, gyveno gana prabangiai, mėgavosi mėgstamais valgiais ir veiklomis.

Negalima sakyti, kad žmonija nežino, kaip prailginti gyvenimą. Sportas stiprina kūną ir protą, sveikas maistas nutolina ligas, o protinė veikla atitolina smegenų senėjimą ir padeda ilgiau išlikti jauniems. Jei pavyksta išvengti streso ir sėdimo darbo – dar geriau. Vis dėlto, geri genai šiuo atveju vis tiek yra svarbiausi.

O kaip dėl tų klausimų šimtamečiams?

Išmokyti žurnalistus neklausti tokių dalykų greičiausiai nepavyks. Vis dėlto, vienas atsakymas iš tikrųjų buvo tikslus. Viena 111 metų sulaukusi niujorkietė dar 2014 metais žurnalistams į klausimą „Kaip jums pavyko taip ilgai gyventi?“ atsakė – „Aš tiesiog anksčiau nemiriau. Neįsivaizduoju, kaip taip nutiko“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.