13 įdomių faktų apie šlapimą. Neįtikėtina, kam jį siūlė naudoti romėnų gydytojai

Atrodytų, ką įdomaus galima būtų pasakyti apie šlapimą. Kai kam pati tema galėtų pasirodyti vulgari. Bet kaip ir mityba, taip ir šlapinimasis bei šlapimas yra natūrali gyvybinio ciklo dalis, tad įdomybių čia netrūksta. Ta proga ir parengėme 13 faktų – iš kurių, tiesa, keli nėra visai malonūs.

  Šlapinimasis bei šlapimas yra natūrali gyvybinio ciklo dalis, tad įdomybių čia netrūksta.<br> 123RF iliustr.
  Šlapinimasis bei šlapimas yra natūrali gyvybinio ciklo dalis, tad įdomybių čia netrūksta.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-27 15:51

1. Gali atskleisti daug informacijos apie sveikatą

Šlapimas suteikia naudingos informacijos apie inkstų, kepenų ir širdies sveikatos būklę. O tai, kokiu dažnumu lankotės tualete, gali perspėti apie sveikatos problemas: reti apsilankymai tualete gali perspėti apie dehidrataciją arba inkstų problemas, dažni – apie diabetą.

2. Daugiausia – vanduo

2,5 proc. šlapimo sudaro karbamidas, 2,5 proc. – druska, hormonai, maistinės medžiagos ir kreatinas. Per žmogaus gyvenimą inkstai išvalo apie 4 milijonus litrų vandens ir paverčia jį šlapimu.

3. Aštrus kvapas – nebūtinai blogas, bet...

Kartais šlapimo kvapui įtaką daro maistas bei gėrimai – tokie, kaip šparagai, alkoholis, kava ir česnakas. Tačiau tam tikras kvapas gali informuoti apie sveikatos sutrikimus:

  • Amoniako kvapas perspėja apie dehidrataciją;
  • Pelėsių kvapas gali reikšti kepenų ligą;
  • Nemalonus kvapas gali išduoti pūslės uždegimą;
  • Saldus kvapas gali reikšti, kad sergate cukralige.

4. Spalva gali keistis

Morkos gali nulemti oranžinę šlapimo spalvą. Bet jei šlapimas yra rusvas ar rausvas, tai gali perspėti apie inkstuose susikaupusius akmenis ar kepenų pažeidimą. Taip pat maistas, turintis daug vitamino B, gali daryti įtaką šlapimo spalvai.

5. Yra sterilus

Tiesa, jis švarus tik tol, kol būna šlapimo pūslėje – o jau vėliau jame gali atsirasti bakterijų nuo jūsų šlaplės ar oro.

6. Daugiau nei 6 puodeliai per dieną

Šlapimo pūslėje gali tilpti tik 2,5 puodelių šlapimo (maždaug 0,625 l) ir ne ilgiau kaip 2-5 valandas. O nemaloniai jaustis jau pradedate, kai pūslėje prisipildo 1 puodelis šlapimo. Palyginimui – dramblys per dieną pagamina 208 puodelius šlapimo.

7. Ryšys su kosmetika

Sintetinis karbamidas, kurio yra šlapime, yra dažnai naudojamas drėkinamajame kreme, nes suminkština odą. Karbamidu taip pat gydomos sportininkų pėdos. Vis dėlto šlapime nėra pakankamai karbamido, kad jį galima būtų tiesiogiai naudoti odai drėkinti bei minkštinti.

8. Senovės stomatologija

Senovės Romos gydytojai liepdavo savo pacientams skalauti burną šlapimu, kad šie turėtų baltesnius dantis. Įdomu tai, kad ši idėja nebuvo visiškai kvaila – šlapime esantis amoniakas iš tiesų gali padaryti dantis baltesnius. Vis dėlto labiau rekomenduojame naudoti šiuolaikines priemones.

Senovės romėnai šlapimą taip pat naudojo kaip nematomą rašalą slaptoms žinutėms rašyti. Parašyti žodžiai išryškėdavo tik pakaitinus popieriaus lapą.

9. Nederėtų gerti net ir ekstremaliais atvejais

Jeigu kada nors pasiklysite dykumoje ir neturėsite vandens, jokiais būdais negerkite šlapimo. Jame daug druskos ir dėl to troškulys gali tik dar labiau padidėti bei ištikti dehidratacija. Tai pataria net JAV kariuomenės mūšio lauko instrukcijos.

10. Kada moterys pralenkia vyrus

Iki 50 metų amžiaus vyrų šlapinimosi čiurkšlė teka greičiau nei moterų. Tačiau nuo 50 metų šlapinimosi greitis ima mažėti, ir tuomet jau pirmauja moterys.

11. Baimė

Urofobija yra tokia baimė, kai žmonės bijo šlapintis, kai į juos žiūrima ar jie yra matomi (pavyzdžiui, bendruose tualetuose). Anot statistikos, net 21 milijonas amerikiečių turi šią baimę.

12. Negelbsti nuo medūzų

Jei esate matę serialą „Draugai“ (angl. „Friends“), vienoje serijoje nuo medūzos nudilginimo personažai bando gelbėtis apšlapindami nudilgintą vietą.

Deja, realybėje tai niekaip neveikia. Geriau nuplaukite nudilgintą vietą švariu šiltu vandeniu ir patepkite anestetiku iš vaistinės.

13. Rekordas

Ilgiausio šlapinimosi rekordas – net 508 sekundės (arba 8,5 minutės).

Parengta pagal GoodHouseKeeping.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.