Gatvių apšvietimo ateitis: vietoje žibintų – pasakiškas vaizdas

Gatvės be žibintų šiais laikais tiesiog neįsivaizduojamos. Tiesa, pastaruoju metu stengiamasi kurti ir statyti kaip įmanoma taupesnius gatvių žibintus, tačiau netolimoje ateityje jie gali tapti išvis tapti nereikalingais – nes juos pakeistų tamsoje švytintys medžiai.

 Amerikiečių mokslininkai išrado būdą, kaip priversti augalus 4 valandas be perstojo skleisti blyškią šviesą.<br> 123RF iliustr.
 Amerikiečių mokslininkai išrado būdą, kaip priversti augalus 4 valandas be perstojo skleisti blyškią šviesą.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2018, 11:22 PM

Pasirodo, amerikiečių mokslininkai išrado būdą, kaip priversti augalus 4 valandas be perstojo skleisti blyškią šviesą.

Cheminės inžinerijos profesorius Michaelas Strano iš Masačiusetso Technologijų Instituto sako, kad jų vizija – paversti augalą staline lempa – ir dar tokia, kurios nereikia įjungti į elektros kištuką. Pačią šviesą, anot jo, skleidžia augalo sukuriama energija.

Mokslininkai į paprastojo rėžiuko lapus įšvirkštė nanodalelių, vadinamų luciferazėmis. Minėtos nanodalėlės yra tie patys fermentai, kuriuos naudoja jonvabaliai.

Tikimasi, kad ištobulinus šią technologiją, galima bus visus medžius paversti švytinčiais – visus medžius, o ne tik lapus – ir taip bent dalinai apšviesti miestų gatves.

M. Strano sako, kad augalai patys pasigydo, jie naudoja savo pačių cheminę energiją ir yra pristaikę prie lauko sąlygų. Dėl šios priežasties mokslininkai mano, kad šiai idėjai atėjo tinkamas metas.

Ankstesni mėginimai priversti augalus skleisti šviesą buvo paremti genetine inžinerija – tačiau šis procesas yra ilgas ir labai brangus, be to, jis buvo išbandytas tik su dviejų rūšių augalais, o švytėjimas buvo itin blyškus. Na, o naujasis metodas veikia su sėjamąja gražgarste, lapiniais kopūstais, špinatais bei paprastuoju rėžiuku.

M. Strano sako, kad viliamasi rasti būdą, kad užpurškus nanodalelių ant medžio, šis šviestų visą savo gyvenimą. Mokslininkai taip pat tikisi, kad šis apšvietimo būdas pasitarnaus ne tik miestų gatvėse, bet ir namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.