Kodėl padauginę alkoholio kitą dieną nieko neprisimenate?

Daugeliui yra buvę, kai po linksmo nakties ir daug alkoholio, kitą rytą niekaip nepavyksta prisiminti praėjusios nakties nuotykių. Tad kas vyksta žmogaus smegenyse padauginus alkoholio?

 Jei kompiuterinės tomografijos metu peršviestume 40 metų alkoholiko smegenis ir palygintume jas su tokio paties amžiaus negeriančio žmogaus smegenimis – pastebėtume, kad alkoholiko smegenyse yra mažiau audinių.<br> 123RF nuotr.
 Jei kompiuterinės tomografijos metu peršviestume 40 metų alkoholiko smegenis ir palygintume jas su tokio paties amžiaus negeriančio žmogaus smegenimis – pastebėtume, kad alkoholiko smegenyse yra mažiau audinių.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2018, 9:17 AM, atnaujinta Apr 7, 2018, 12:47 PM

Prevencinės sveikatos ekspertas Rossas Walkeris sako, kad alkoholis greitai naikina smegenų ląsteles ir labiausiai kenkia kepenims, širdžiai bei smegenims.

Anot jo, jeigu kompiuterinės tomografijos metu peršviestume 40 metų alkoholiko smegenis ir palygintume jas su tokio paties amžiaus negeriančio žmogaus smegenimis – pastebėtume, kad alkoholiko smegenyse yra mažiau audinių.

Paprastai tariant, alkoholis pūdo smegenis. Anot eksperto, chroniškas alkoholio vartojimas yra siejamas su Alzheimerio liga.

O 2004 metais JAV Nacionalinio alkoholio vartojimo ir alkoholizmo instituto atliktas tyrimas parodė, kad alkoholis gali turėti ženkliai neigiamų padarinių atminčiai.

Tyrimo metu buvo apžvelgta per kelis dešimtmečius sukaupta informacija apie alkoholį ir smegenų sveikatą.

Taigi, tyrimo metu paaiškėjo, kad alkoholis labiausiai turi įtakos trumpalaikei atminčiai – seniau įgyta informacija niekur nedingsta, tačiau nauja informacija išlieka tik trumpą laiką.

Didėjant suvartojamo alkoholio kiekiui, palaipsniui didėja poveikis atminčiai, o dėl to atsiranda atminties sutrikimų.

R.Walkeris teigia, kad apsvaigus nuo alkoholio, prisiminimai greitai dingsta iš mūsų atminties dėl to, kad yra veikiama smegenų dalis, vadinama hipokampu.

Ši dalis yra randama centrinėje smegenų dalyje ir ji yra itin svarbi trumpalaikei atminčiai.

Didelis alkoholio vartojimas sukelia du pagrindinius atminties ir neurologinius sutrikimus – Korsakoffo psichozę ir Wernicke encefalopatiją.

Nuo Korsakofo psichozės kenčiančiam žmogui hipokampas tiesiog „išsijungia“ – jis visiškai praranda trumpalaikę atmintį. Tokie žmonės nežino ką sakė, ar ką darė vos prieš minutę.

O Wernicke encefalopatija yra tiesiog didelis vitamino B1 trūkumas. Tokių žmonių galvos smegenų nervai yra paralyžiuojami, dėl to šį sutrikimą turintiems žmonės gali dvejintis akyse.

Wernicke encefalopatija yra gydoma tiaminu, kas iš esmės yra vitaminas B1.

Net ir rečiau išgeriančių žmonių hipokampas yra veikiamas alkoholyje esančių toksinų. Dėl šios priežasties žmogus pamiršta įvairius dalykus, kai tampa apsvaigęs nuo alkoholio.

2004 metais atlikto tyrimo autoriai nurodo, kad žmogus sugeba išlaikyti jau seniau susiformavusius prisminimus ir priimti naujus prisiminimus, tačiau pastarieji labai greitai pamirštami – vos per kelias minutes.

Tiesa, jeigu žmogaus dėmesys blaškomas, prisiminimai gali neišlikti nė šių kelių minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.