Melas ir vaikai: tyrimas, kuris turėtų priversti suklusti tėvus

Mamos ir tėčio meilė vaikui yra be galo stipri, tačiau ji gali ir apakinti. Nesenai atliktas tyrimas rodo, kad tėvai iš meilės gali nepastebėti vaiko nuodėmių.

 Tyrimo metu išsiaiškinta, jog tėvai pastebi savo atžalų melą tik kas dešimtą kartą.<br> 123RF nuotr.
 Tyrimo metu išsiaiškinta, jog tėvai pastebi savo atžalų melą tik kas dešimtą kartą.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2018, 3:40 PM, atnaujinta Jun 25, 2018, 3:41 PM

Prie tokios išvados buvo prieita, kai tyrimo metu išsiaiškinta, jog tėvai pastebi savo atžalų melą tik kas dešimtą kartą. Tuo tarpu nepažįstamieji kitų melą sugeba atskirti 40 proc. visų atvejų.

Brocko universiteto (Kanada) mokslininkai, atlikę tyrimą sako, kad tėvai savo vaikų sakomus žodžius yra linkę priimti kaip tiesą manydami, jog jų vaikas yra nuoširdesnis ir sąžiningesnis nei yra iš tikrųjų.

Tyrimo metu 72 tėvų buvo paprašyta peržiūrėti vaizdo įrašus, kuriuose jų vaikai sako tiesą arba meluoja. Tie patys vaizdo įrašai buvo parodyti vaikų neturintiems studentams bei kitiems tėvams, kurių vaikai tyrime nedalyvavo.

Tikrieji tėvai sugebėjo atskirti savo vaiko sakomą tiesą 90 proc. atvejų, tačiau melą – tik 8 proc. atvejų. Įdomu tai, kad studentai ir kiti tėvai melą atskyrė 40 proc. atvejų.

„Tėvai mano, kad jie gali atskirti savo vaikų melą, nes juos gerai pažįsta. Šis pasitikėjimas savimi kyla iš tikėjimo, kad jų vaikai yra nuoširdūs, o dėl to susidaro nuomonė, kad vaiko bendraamžiai irgi yra tokie pat. Be to, tėvai turi daugiau patirties su nuoširdžiais vaikais, todėl mano, kad jie sako tiesą ir net neįtaria apie melą“, – teigia tyrimui vadovavusi mokslininkė Angela Evans.

Toks išankstinis tėvų nusistatymas paverčia juos neįtariais ir dėl to vaikui lengviau juos apgauti. Tėvai taip pat gali būti mažiau atidūs todėl, kad nesugadintų savo santykių su vaikais.

Parengta pagal „Telegraph“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.