Kaip dėl krokodilo sudužo lėktuvas ir žuvo beveik visi keleiviai

Kelionės lėktuvu yra saugios ir patogios. Tačiau aviacija yra taip išsiplėtusi ir tokia sena, kad katastrofų tikrai būta. Tarp jų – ir tokių, kurių buvo įmanoma išvengti, jei tik ne visiškai kvailos klaidos ir neapsižiūrėjimas. Na, kam lėktuve tas krokodilas?

 Oro uostas jau buvo prieš akis, kai lėktuvas staiga pasviro ir, kaip pasakoja liudininkai, nukrito kaip medžio lapas.<br>airliners.net nuotr.
 Oro uostas jau buvo prieš akis, kai lėktuvas staiga pasviro ir, kaip pasakoja liudininkai, nukrito kaip medžio lapas.<br>airliners.net nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2018, 12:10 PM

2010 metais „Filair“ oro linijų „Let L-410 Turbolet“ turbopropelerinis lėktuvas pakilo į įprastą skrydį iš Kinšasos į Bandudu. Tai buvo vidinis skrydis Kongo teritorijoje, todėl vos 19 vietų lėktuvas buvo sausakimšas. Toks sausakimšas, kad jame buvo daugiau nei 19 žmonių, tačiau tai tiems kraštams buvo ir tebėra įprasta – vaikai sėdi ant kelių.

Skrydis vyko kaip suplanuota ir Bandudu oro uostas jau buvo prieš akis, kai lėktuvas staiga pasviro ir, kaip pasakoja liudininkai, nukrito kaip medžio lapas. Jis atsitrenkė į namą likus maždaug kilometrui iki nusileidimo tako. Žuvo 20 lėktuvų skridusių žmonių, išgyveno vos vienas. Žiniasklaida iš karto pareiškė, kad lėktuvui pritrūko degalų. Visi žvilgsniai buvo nukreipti į „Filair“. Degalai yra papildomas svoris – kuo daugiau degalų lėktuve, tuo daugiau jų orlaivis sunaudoja. Tai reiškia, kad oro linijos stengiasi neprisipilti daug daugiau nei reikalauja saugumas.

Tačiau „Filair“ tą maršrutą vykdė jau daug metų. Kompanijos teigimu, lėktuve buvo dar bent 150 litrų degalų, kurių tikrai būtų pakakę nusileisti. Ir ne tik – jei nusileidimas būtų nesėkmingas, lėktuvas dar būtų galėjęs apsisukti ir bandyti dar kartą. Vis dėlto, degalų trūkumo hipotezę palaikė ir tai, kad avarijos vietą pasiekę kariai nepastebėjo jokios ugnies ar sprogimo pėdsakų. Tačiau prisiminkime, kad vienas keleivis išgyveno.

Vienintelis išgyvenęs lėktuvo keleivis iš karto pareiškė, kad tiksliai žino avarijos priežastį – lėktuvo salone buvo krokodilas. Jis paspruko iš vieno iš keleivių krepšio ir ėmė vaikščioti grindimis. Tai pamačiusi skrydžių palydovė pasileido bėgto į lėktuvo priekį. Supanikavę keleiviai taip pat pasitraukė arčiau pilotų kabinos – kai kurie iš jų juokėsi, nes krokodilas realios grėsmės gyvybei nekėlė. Konge vidiniais reisais dažnai skraido ir gyvūnai – šie lėktuvai yra tarsi skraidantys autobusai. Tačiau dabar staiga perbėgę keleiviai pakeitė lėktuvo svorio centrą. Tai įvyko pačiu netinkamiausiu metu, kai lėktuvas leidosi ir skrido labai lėtai. Staiga nosis pakrypo žemyn ir orlaiviui nepakako aukščio ir greičio, kad vėl išsitiesintų.

Beje, šią teoriją palaikė ir kai kurie gelbėjimo misijoje dalyvavę kariai. Keletas jų pasakojo, kad avarijos vietoje tikrai buvo krokodilas, kurį jie užmušė mačete. Tačiau oficialiai taip ir neaišku, kuria versija reikėtų tikėti. Juk ir lėktuvas nebuvo geriausios būklės – jis buvo pagamintas dar 1991 metais, Estijoje skraidė iki 2007 metų, o tada porą metų stovėjo nenaudojamas. „Filair“ jį įsigijo tik 2009 metais būtent skrydžiams Konge.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.