Popierius ir dramblių išmatos: ką šie dalykai turi bendro?

Dramblius medžiojantiems brakonieriams yra svarbios tik šių gyvūnų iltys, tačiau Kenijos verslininkui Johnui Matano labiau rūpi... išmatos!

J.Matano sako, kad popierius iš dramblio mėšlo yra beveik tokios pat kokybės, kaip ir tradicinis popierius.<br> 123rf nuotr.
J.Matano sako, kad popierius iš dramblio mėšlo yra beveik tokios pat kokybės, kaip ir tradicinis popierius.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2018, 10:20 AM, atnaujinta Aug 13, 2018, 10:39 AM

Taip yra todėl, kad 58-erių vyras renka dramblių ekskrementus, iš kurių jis gamina popierių. Būtent dėl šios priežasties jis nori, kad Kenijos drambliai klestėtų.

Nors kai kuriems žmonėms idėja apie dramblių mėšlo pavertimą popieriumi gali nuskambėti ne itin maloniai, ši pramonės šaka Kenijoje auga itin sparčiai. Anot oficialios vyriausybės statistikos, tuo užsiima jau 17 kompanijų.

J.Matano sako, kad popierius iš dramblio mėšlo yra beveik tokios pat kokybės, kaip ir tradicinis popierius. Šio verslininko kompanijoje „Nampath Paper“ dirba 42 žmonės, o metinis pelnas siekia apie 18 500 eurų.

Kenijos dramblių mėšlo popieriaus pramonė koncentruojasi Mwaluganje dramblių prieglaudoje, kuri yra nutolusi per 45 kilometrus nuo Mombasos uostamiesčio.

Popieriaus gamyba iš dramblių mėšlo prasidėjo kaip eksperimentinis projektas dar 1994 metais. Na, o pati dramblių prieglauda buvo įkurta 1993 metais, norint padėti drambliams, bet tuo pačiu pagelbėti ir 200 vietinių ūkininkų.

Jie jau seniai turėjo problemų su drambliais. Vietiniai gyvena netoli esančio Shimba kalnų nacionalinio rezervato, iš kurio drambliai ateidavo į ūkininkų žemes ėsti ir naikinti pasėlių.

Iš pradžių buvo sugalvota, kad vietiniai ūkininkai gaus finansinę paramą iš prieglaudą lankančių turistų, kad būtų padengiami dėl dramblių patiriami ūkininkų nuostoliai. Šie žmonės taip pat užleido dalį savo žemių, kad sukurtų drambliams kelią tarp Shimba kalnų nacionalinio rezervato ir Tsavo rytinio bei vakarinio nacionalinių parkų.

Vėliau prieglauda ėmė skatinti verslininkus išnaudoti papildomus pajamų šaltinius, tokius kaip bičių auginimas bei popieriaus gamyba iš dramblių mėšlo.

J.Matano sako, kad popieriaus gaminimas iš dramblių mėšlo yra visiškai nesudėtingas procesas. Išmatos, kuriose yra pilna žolės bei kitų augalų pluoštų, pirmiausiai yra kruopščiai išplaunamos. Tuomet šie išplauti išmatų pluoštai yra verdami 4 valandas didžiuliame katile, kad būtų užtikrintas jų švarumas. Na, o vėliau visas procesas primena įprasto popieriaus gamybą.

J.Matano pasakoja, kad vidutiniškai dramblys per dieną suėda 250 kilogramų maisto. Taigi, dramblio organizmas pagamina 50 kilogramų išmatų, o iš šios masės galima pagaminti 125 lapus A4 formato popieriaus.

Kenijos gyventojas sako, kad jo gaminamas popierius turi vieną pranašumą – jam pagaminti nebūtina kirsti medžių.

Anot vyro, šis verslas yra itin patikimas, tačiau tolimesnei verslo plėtrai reikia, kad brakonieriavimas ir miškų kirtimas galutinai išnyktų.

Kenijos laukinės gamtos agentūra nurodo, kad dramblių mėšlo popieriaus pramonė iš tiesų padeda likusiems 7000 dramblių bei padeda mažinti nelegalų miškų kirtimą.

Mwaluganje dramblių draustinio vadovas Kafe'as Mwarimo sako, kad dramblių mėšlo popieriaus pramonė padėjo iš skurdo išsikapstyti 500 žmonių. O kasdien vaikštant 600 dramblių, medžiagos popieriaus gamybai artimiausiu metu tikrai nepritrūks.

Parengta pagal BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.