Pikų tūzas – kuo ši korta ypatinga?

Pasiimkite klasikinę žaidimo kortų kaladę ir susiraskite pikų tūzą. Tikėtina, kad jis bus išskirtinis – jį puoš kokie nors papildomi ornamentai. Ar žinote, kodėl taip yra? Ir kodėl JAV kariai Vietname būtent šią kortą dėdavo ant nukautų Vietkongo narių?

 Pasirodo, ornamentuotas pikų tūzo dizainas siekia dar XVII amžių.<br> 123RF nuotr.
 Pasirodo, ornamentuotas pikų tūzo dizainas siekia dar XVII amžių.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2018, 2:50 PM

Pasirodo, ornamentuotas pikų tūzo dizainas siekia dar XVII amžių. Tada Anglijos karalius Jokūbas I nurodė kortų gamintojams ant pikų tūzo atspausti savo simboliką. Taip buvo galima lengvai sužinoti, kas pagamino vieną ar kitą kortų kaladę. Iš pradžių tai buvo gana paprasti simboliai, nurodantys gamintoją, tačiau vėliau prigijo nuostata, kad pikų tūzas tiesiog turi būti kitoks, todėl jis imtas puošti sudėtingais ornamentais.

O kodėl būtent pikų tūzas? O todėl, kad tai – aukščiausia kaladės korta. Aišku, jos vertė priklauso nuo žaidimo, tačiau būtent pikų tūzas yra laikomas aukštesne korta už visas kitas. Pikų tūzas taip pat yra laikomas mirties korta – ši simbolika labai išpopuliarėjo įvairių karų metu.

Dar Antrojo pasaulinio karo metais įvairūs daliniai buvo žymimi būtent pikų simboliu. Jis dažnai buvo piešiamas ant tankų ir kitos šarvuotos technikos. Tačiau pikų tūzo populiarumas savo piką pasiekė Vietnamo karo metu. Kažkodėl tarp JAV karių paplito mitas, kad Vietkongo kariai prietaringai bijo pikų tūzo, manydami, kad jis neša mirtį ir nelaimes (tai, beje, nėra tiesa). Tačiau JAV kariai ėmė mėtyti šias kortas džiunglėse, dėti jas ant nukautų priešų kūnų.

Pikų tūzų poreikis buvo toks didelis, kad garsaus kortų gamintojo „United States Playing Card Company“ buvo paprašyta atsiųsti kelias dėžes tūzų. Nors Vietkongo kariai nesuprato, kam tos kortos reikalingos, manoma, kad ši keista veikla bent jau palaikė JAV karių dvasią.

Kortos buvo pasirodžiusios ir 2003-iųjų invazijos į Iraką metu. Tik tai buvo ne paprastos kortos – jas puošė labiausiai ieškomų Irako vadovų nuotraukos. Ir, žinoma, Saddamo Husseino atvaizdas buvo spausdinamas būtent ant pikų tūzo – nes tai yra aukščiausia kaladės korta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.