Kodėl kvapai sukelia galvos skausmą?

Skanus šašlykas, ruožių puokštė, cinamos – ką bendro turi šie dalykai? Visi jie pamalonina mūsų uoslę. Tikriausiai net ir skaitant šiuos žodžius mintys ėmė suktis apie jų skleidžiamą malonų kvapą. Ar užmerkę akis galite jį įsivaizduoti?

 Kai kurie žmonės gali būti itin jautrūs kvapams, kurie suerzina jų uoslę - dėl ko sukeliami į alergiją panašūs simptomai, tam tarpe ir ašarojančios akys, sloguojanti nosis bei galvos skausmas.<br> 123RF nuotr.
 Kai kurie žmonės gali būti itin jautrūs kvapams, kurie suerzina jų uoslę - dėl ko sukeliami į alergiją panašūs simptomai, tam tarpe ir ašarojančios akys, sloguojanti nosis bei galvos skausmas.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2018, 2:59 PM

Žinoma, nes visi žodžiai sukelia teigiamas mintis apie kvapus. O kaip jums prakaituotos kojos, sportiniai prakaituoti sportbačiai, pašvinkęs pienas ir sugedusi žuvis? Šių dalykų skleidžiami kvapai sukelia visiškai kitokias emocijas, o šių kvapų realybėje tikriausiai nenorėtumėte įsivaizduoti, o tuo labiau – užuosti.

Malonūs kvapai turi teigiamą įtaką sveikatai. Paplitusi aromaterapija naudoja malonius kvapus pagerinti žmogaus sveikatai. O kaip su blogais kvapais? Ar jie turi neigiamą įtaką mūsų sveikatai?

Mūsų uoslė yra tokia jautri, kad tiek malonūs, tiek nemalonūs kvapai tam tikrose situacijose gali turėti neigiamą įtaką mūsų sveikatai. Tikriausiai kiekvienas pažįstate žmonių, kurie negali pakęsti net ir skanų kvapą turinčių kvepalų. Nemažai žmonių daliai net ir nuo malonių kvapų ima skaudėti galvą.

Tad kodėl tam tikri kvapai sukelia galvos skausmą? Mokslininkai mano, kad tam yra keli skirtingi paaiškinimai. Pavyzdžiui, kalbant apie stiprius kvapus, tokius kaip tualetinis vanduo ar kvepalai, net jei tokie kvapai ir yra malonūs, dėl jų gali išsiplėsti žmonių kraujagyslės, dėl ko stipriai stimuliuojama nervinė sistema ir smegenys tai ima sieti su galvos skausmu.

Kalbant apie kitus stiprius kvapus, žmogus gali būti alergiškas tam tikriems cheminiams elementams, kurie sukelia kvapą. Panašiai, kai kurie žmonės gali būti itin jautrūs kvapams, kurie suerzina jų uoslę, dėl ko sukeliami į alergiją panašūs simptomai, tam tarpe ir ašarojančios akys, sloguojanti nosis bei galvos skausmas.

Kai kurie ekspertai skaičiuoja, kad net iki 30 procentų žmonių yra jautrūs vieniems ar kitiems kvapams. Šiems žmonėms net ir lengvas kvepalų dvelksmas gali sukelti kančią, kuri gali pasireikšti galvos skausmu ar į alergiją panašiais simptomais.

Kvepalams jautrių žmonių vis daugėja dėl rinkoje vis daugėjančių gaminių, skleidžiančių įvairiausius kvapus. Nuo oro gaiviklių iki skalbinių ar indų ploviklių – dėvint drabužius, valgant maistą ar kvėpuojant oru, įvairius kvapus sutinkame kiekviename žingsnyje.

Net ir bekvapiai gaminiai turi įvairių cheminių medžiagų, kurie gali sukelti galvos skausmą ar alergiją. Tad ką reikia daryti, jeigu esate jautrus kvapams? Žinoma, geriausias būdas išvengti kvapų sukeliamo galvos skausmo ar alergijų yra kaip įmanoma labiau venti stiprių kvapų.

Tiesiog nesikvėpinkite kvepalais ir nesiartinkite prie tų, kurie kvėpinasi. Tai pat stenkitės pirkti bekvapius gaminius. Jeigu naudojate stiprius kvapus skleidžiančius gaminius, stenkitės juos naudoti gerai vėdinamose patalpose. Jeigu ir tai nepadeda, gydykite šį galvos skausmą kaip ir visus kitus galvos skausmus – nusipirkite vaistų nuo galvos skausmo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.