Prancūzai kovai su dronais pasitelkė erelius

Išradus dronus, jie atnešė tiek pat naudos, kiek ir problemų. Žinoma, jais nesunkiai galima užfiksuoti nuostabius kadrus iš paukščio skrydžio, tačiau jais taip pat galima pažeisti ir žmonių privatumą. Be to, juos taip pat ėmė naudoti teroristai.

 Kareiviai nuo pat išsiritimo iš kiaušinio augina erelius ir treniruoja juos taip, kad šie dronus imtų laikyti maistu.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Kareiviai nuo pat išsiritimo iš kiaušinio augina erelius ir treniruoja juos taip, kad šie dronus imtų laikyti maistu.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2018, 3:23 PM

Tačiau prancūzai turi tam atsaką – specialus kariuomenės padalinys šalies pietvakarių bazėje turi keturis treniruotus kilniuosius erelius, kurie ore gali neutralizuoti dronus.

Kareiviai nuo pat išsiritimo iš kiaušinio augina erelius ir treniruoja juos taip, kad šie dronus imtų laikyti maistu.

Leidinys „Le Parisien“ aiškina, kad kareiviai ėmė ant žemės maitinti erelių jauniklius mėsa, tam naudodami dronus kaip lėkštes. Ereliams paūgėjus, jie buvo supažindinti jau su skraidančiais dronais. Erelių ir skraidančių dronų susitikimas buvo nesunkiai prognozuojamas – paukščiai su didžiule nagų jėga, kuri siekia iki 36 kg į cm2, griebė dronus.

Kai tik ereliai pagriebia droną, jie nusileidžia ant žemės ir uždengia „sumedžiotą“ įrenginį sparnais. Už šį poelgį jie yra apdovanojami mėsa.

Paukščiai yra natūralūs dronų priešai ir sugeba juos pastebėti net už 1,5 kilometro, o juos medžiodami skrieja įspūdingu 240 kilometrų per valandą greičiu. Minėti keturi ereliai, kurie treniruojami netoli Mont-de-Marsan miestelio, buvo pavadinti keturių muškietininkų vardais: D‘artanjanu, Aramiu, Atu ir Portu.

Nors šis projektas iš esmės eksperimentinis, kariuomenės vadai yra sužavėti jo rezultatais ir mano, kad ereliai galės pradėti vykdyti ir tikras užduotis. Manoma, kad erelius galima būtų panaudoti gynybai prieš lengvo svorio dronus sporto stadionuose, politiniuose susitikimuose bei oro uostuose.

Tiesa, prancūzai nėra vieninteliai, kurie erelius nori panaudoti kovoje su dronais. Jų programa paremta kita programa, kuri prasidėjo dar 2015 metais Nyderlanduose.

Parengta pagal „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.