Apsimiegojęs lėktuvo pilotas vos nepadarė lemtingos klaidos

Šiais laikais vis mažiau žmonių bijo skristi lėktuvais – nes itin patobulėjusios technologijos nelaimių tikimybę sumažino iki minimumo. Tiesą sakant, situacija dabar tokia, kad dažniausiai lėktuvų katastrofos nutinka dėl pilotų klaidų. Ir kai kurios jų būna visiškai atsitiktinės ir suprantamos, tačiau kai kurių – labai žioplos ir nepateisinamos.

Ištobulėjusios technologijos lemia tai, kad dažniausiai lėktuvų katastrofos dabar nutinka dėl pilotų klaidų.<br> 123RF iliustr.
Ištobulėjusios technologijos lemia tai, kad dažniausiai lėktuvų katastrofos dabar nutinka dėl pilotų klaidų.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-19 08:40

Prie kurio atvejo priskirti šios istorijos pilotą, leisime nuspręsti jums – tačiau prieš kelerius metus Kanados oro linijų lėktuve skrydžio metu apsimiegojęs pilotas vos nepražudė keleivių.

Pirmasis lėktuvo pilotas skrydžio metu miegojo (tą leidžia Kanados oro linijų taisyklės), tačiau netrukus jį pažadino antrasis pilotas, kuris informavo apie link jų artėjantį JAV krovininį lėktuvą (pastarasis turėjo praskristi 300 metrų žemiau).

Apsimiegojęs ir dar nelabai suprantantis kas vyksta, pirmasis pilotas pamatė danguje ryškų šviesulį, ir, pamanęs, kad tai yra lėktuvas, apie kurį ką tik pranešė jo kolega, staigiai nukreipė savo pilotuojamą lėktuvą žemyn. Keleiviai, kurie nebuvo prisisegę diržų, trenkėsi į lėktuvo lubas – iš viso buvo sužeista 14 keleivių.

Žinoma, supratęs savo klaidą, pilotas sugrąžino skrydį į įprastą trajektoriją ir susidūrimo su krovininiu lėktuvu išvengė – tad laimei, viskas baigėsi gerai.

Bet pasirodo, kad šviesulys, kurį pilotas supainiojo su lėktuvu, buvo ryškiai danguje šviečianti Veneros planeta. Astronomai teigia, jog tuo metu Venera iš tiesų švietė labai ryškiai (10 kartų ryškiau už žvaigždes) ir ją nesunkiai buvo galima supainioti su kitu lėktuvu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.