Ar šuo savo protu gali prilygti žmogui?

Visi žino, kad šunys yra protingi gyvūnai. Tačiau kiek protingi? Ar protu jie gali prilygti žmogui ar kokiam kitam gyvūnui? Turbūt girdėjote pasakymą, kad šuo protu gali prilygti vaikui.

 Protingiausi šunys protu prilygsta 2,5 metų amžiaus vaikui ir gali suprasti iki 250 žodžių.<br> 123RF nuotr.
 Protingiausi šunys protu prilygsta 2,5 metų amžiaus vaikui ir gali suprasti iki 250 žodžių.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2019, 10:06 AM

Naudodami šunims pritaikytus, tačiau žmonių vaikams sukurtus testus, psichologai sužinojo, kad vidutinis šuo moka skaičiuoti, argumentuoti ir atpažinti žodžius bei gestus lygiai taip pat gerai, kaip ir dvimetis vaikas.

Anot tyrimo autoriaus ir Britų Kolumbijos universiteto profesoriaus Stanley Coreno, šunys nėra einšteinai, bet protu jie yra arčiau žmonių, nei manyta anksčiau. Mokslininkas teigia, kad vidutinis šuo gali suprasti apie 165 žodžius – įskaitant ženklus, signalus ar gestus. Be to, anot jo, šunys gali suskaičiuoti maždaug iki 5.

S.Corenas pasakoja, kad protingiausi šunys – kuriuos jis vadina „superveislėmis“ – protu prilygsta 2,5 metų amžiaus vaikui ir gali suprasti iki 250 žodžių. Tačiau ne visos šunų veislės yra tokios protingos.

200 šunų elgesio ekspertų buvo paprašyta sureitinguoti 110 šunų veislių pagal jų intelektą. Paaiškėjo, kad protingiausiais šunimis laikomi yra borderkoliai, pudeliai, retriveriai, vokiečių aviganiai ir dobermanai. Na, o patys kvailiausi – rusų kurtai, čiau-čiau, buldogai, basendžiai ir afganų kurtai, kurie atsidūrė pačioje paskutinėje vietoje.

Anot profesoriaus, daug kas priklauso nuo veislės amžiaus. Neseniai išveisti šunys daro tai, ką žmogus ir norėjo, kad toks šuo darytų. Tai yra tarsi manipuliavimas intelektu. O štai senesnės veislės darė tai, ką žmonės norėjo kad natūraliai darytų – pavyzdžiui, medžiojo kitus gyvūnus.

Šunys gali suprasti ne tik žodžius, bet ir rankų gestus – pavyzdžiui, rodymą pirštu ar ranka, bei neverbalinius garsus: tokius, kaip švilpuko skleidžiamas garsas.

Šunų skaičiavimo galimybė nustatya už širmoms jiems numetant po vieną užkandį. Kai mokslininkas prieš pakeldamas širmą paslapčia vieną užkandį nugvelbia – ar prideda papildomą – šuo laukia ilgiau, tarsi sutrikęs dėl pakitusio skanėstų skaičiaus – kol galiausiai ima ėsti.

S.Corenas pasakoja, kad panašiai tokiuose testuose reaguoja ir vaikai.

S.Corenas mano, kad šis tyrimas parodo, jog šunys turi daugiau proto ir sveikos nuovokos, nei mokslininkai galvojo seniau. Kai kurie žmonės mano, kad šunys yra tarsi lakstantys maži plaukuoti žmonės, o kiti – kad paprasti nemąstantys gyvūnai. Anot S.Coreno, šunys nėra nei vieni, nei kiti – šiuo atveju jie yra tarsi aukso viduriukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.