Kiek valandų darbe praleidžiame dirbdami?

Vidutinis amerikietis pakankamai daug laiko praleidžia biure. Anot „American Time Use“ apklausos, amerikiečiai darbe kasdien praleidžia vidutiniškai po 8,7 valandos. Kasmet jie dirba po 1790 valandų, o tai yra šiek tiek daugiau nei Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos pateikiamas vidurkis.

 Atlikta apklausa parodė, kad didelių kompanijų darbuotojai tiesioginėms funkcijoms skiria tik 45 procentus savo darbo laiko.<br> 123RF nuotr.
 Atlikta apklausa parodė, kad didelių kompanijų darbuotojai tiesioginėms funkcijoms skiria tik 45 procentus savo darbo laiko.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2019, 8:55 AM

Tačiau kas vyksta tas 9 valandas, kurios yra praleidžiamos biure? Nors kiekviename darbe darbuotojas gauna užduočių, kurios nėra įtrauktos į jo darbo aprašymą, pastebėta nemažai rimtų neatitikimų tarp pareigų pavadinimo ir realių atliekamų užduočių. Kiek valandų yra praleidžiama susitikimuose ar rašant elektroninius laiškus, ir kiek laiko yra praleidžiama atliekant užduotis, kurios yra pagrindinės darbuotojo funkcijos?

Naujai „Harris Poll“ atlikta apklausa parodė, kad didelių JAV kompanijų (1000 ir daugiau darbuotojų) darbuotojai tiesioginėms funkcijoms skiria tik 45 procentus savo darbo laiko. Tad ką jie veikia likusį laiką? Respondentai nurodė, kad 14 procentų darbo laiko jie skiria elektroninių laiškų rašymui – o tai yra labai logiška, kadangi dauguma jų pripažino, kad su kolegomis darbe daugiausiai bendrauja elektroniniu paštu. Dar 40 procentų darbo laiko buvo skirta susitikimams, administracinėms užduotims bei „sutrukdymams“. Tad labiausiai nuviliančios dienos yra tos, kai atliekamos šios – su tiesioginėmis funkcijomis nesusijusios – užduotys, o pats darbas taip ir lieka nepadarytas.

Ir čia nėra minimas laikas, kurį darbuotojai praleidžia darbe visiškai nedirbdami: viena apklausa parodė, kad darbuotojai darbe kasdien praleidžia nuo 1,5 iki 3 valandų asmeninėms užduotims atlikti. Šis laikas dar labiau padidėja dienomis po švenčių.

Tačiau ar šimtaprocentinis produktyvumas apskritai yra įmanomas ir nekenksmingas sveikatai? Atsakymas šiuo atveju yra neigiamas. Atlikti tyrimai rodo, kad pertraukėlės darbo metu padidina produktyvumą ir kūrybiškumą. Trumpas nusnaudimas taip pat gali padėti. O kaip susitikimai ir elektroninių laiškų rašymas? 59 procentai respondentų nurodė, kad tai yra didžiausias laiko švaistymas darbo metu. Tad šioje vietoje darbdaviams vertėtų ieškoti problemos sprendimo būdų.

Parengta pagal "The Atlantic".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.