Aukščiausia Saulės sistemos uola – nuo kurios nušokę vis tiek išgyventume

Verona Rupes yra didžiulė uola, esanti Urano palydove Mirandoje. Tai yra aukščiausia uola Saulės sistemoje, ir jos papėdė yra net 20 kilometrų gylyje – jei nuo jos nušoktume, kristume net 12 minučių! Tačiau įdomiausia tai, kad net ir po tokio ilgo ir nuobodaus kritimo, liktume gyvi.

 Šią nuotrauką dar 1986 metais padarė palydovas „Voyager 2“.<br> NASA nuotr.
 Šią nuotrauką dar 1986 metais padarė palydovas „Voyager 2“.<br> NASA nuotr.
 Verona Rupes - pačiame nuotraukos centre.<br> NASA nuotr.
 Verona Rupes - pačiame nuotraukos centre.<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 13, 2019, 7:57 AM

Aukščiau matomą nuotrauką dar 1986 metais padarė palydovas „Voyager 2“. Dešinėje nuotraukos pusėje matomos gigantiškos ledo uolos. Tiksliai nežinome, kokio gylio yra šios uolos, tačiau turėtų būti tarp 5 ir 20 kilometrų. Palyginimui, aukščiausias vertikalus darinys Žemėje yra Kanadoje esantis Thoro kalnas, kurio didžiausias vertikalus aukštis siekia 1,25 kilometro.

Tačiau vienas faktas apie minėtą uolą skamba išties neįtikėtinai. Miranda yra žymiai mažesnė, nei mūsiškė Žemė. Tai reiškia, kad jos gravitacija taip pat ženkliai silpnesnė. Būtent dėl šios priežasties nušokus nuo Verona Rupes uolos, tai išdrįsęs padaryti beprotis kristų net 12 minučių. Palyginimui – jeigu nušoktumėte nuo panašaus aukščio Žemėje (o toks aukštis pas mus yra didesnis, nei skraido keleiviniai laineriai), žemę pasiektumėte per kelias minutes. O Mirandoje Queen dainą „Bohemian Rhapsody“ krisdami galėtumėte išklausyti net du kartus.

Ir galiausiai – ši 12 minučių trukmės kelionė link kieto paviršiaus nesibaigtų mirtimi. Jums net nereikėtų parašiuto – užtektų net ir tokio paprasto dalyko, kaip ant žemės padėta oro pagalvė – kad būtų sugertas kritimo smūgis ir išgyventumėte. Žinoma, saugumo dėlei, net ir šokant nuo Verona Rupes uolos rekomenduotume užsidėti parašiutą. Na... tiesiog jeigu vieną dieną atsirastų tokia galimybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.