Pučiate žvakutes ant torto? Vienas dalykas gali priversti persigalvoti

Ant gimtadienio torto degančios žvakutės atrodo labai gražiai, o šventės kaltininkas turi jas visas užpūsti, kad išsipildytų jo sugalvotas noras, tačiau žvakučių pūtimas nėra tokia jau nekalta veikla, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. 

Žvakučių pūtimas bakterijų skaičių ant torto padidina net 1400 proc. <br>123RF nuotr. 
Žvakučių pūtimas bakterijų skaičių ant torto padidina net 1400 proc. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2019, 12:34 PM, atnaujinta Mar 26, 2019, 12:41 PM

Leidinyje „Journal of Food Research“ publikuotas tyrimas atskleidė, kad žvakučių pūtimas bakterijų skaičių ant torto padidina net 1400 proc.! Šis tyrimas net gi gavo vardą: „Bakterijų perdavimas, susijęs su žvakučių užpūtimu ant gimtadienio torto“. Taigi, užtenka perskaityti tik pavadinimą, kad suprastume apie ką yra tyrimas, nors jo metu buvo ir kitokio maisto, pavyzdžiui, picos. 

Tyrimo aprašyme teigiama, kad atlikus preliminarius bandymus ant maistinio agaro paaiškėjo, kad žmogaus išpučiamame ore esantys bioaerozoliai gali būti bakterijų šaltinis, lengvai perduodamas ant torto. Primename, kad maistinis agaras yra medžiaga, skirta auginti mikrobus.

Siekiant visa tai išbandyti, putų polistirolas buvo apvyniotas folija, ant jos užteptas glajus, o ant viso šio, ne itin skaniai skambančio darinio, buvo patalpintos žvakutės. Tyrimo dalyviai valgė picas, o po to pūtė žvakutes. Glajaus pavyzdžiai tada buvo paimti ir ištirti, siekiant nustatyti bakterijų lygį.

Paaiškėjo, kad yra didelė tikimybė, kad oru plintančios bakterijos, kurios atkeliauja iš žmogaus, pučiančio žvakutes kvėpavimo trakto, atsidurs ant maisto, kurį vėliau valgys kiti žmonės.

Žinoma, šioje vietoje nieko nenustebinome. Germafobai apie tai šneka jau nuo senų laikų, kol mes sau ramiai pučiame žvakutes ant torto. Tačiau maisto saugumo profesorius Paulas Dawsonas iš Clemson universiteto, kuris buvo ir vienas iš tyrimo autorių, pranešė, kad didesnis bakterijų kiekis ant gimtadienio torto didelio pavojaus sveikatai nekelia. Tai reiškia, kad tikimybė kuo nors apsikrėsti yra labai maža. 

Parengta pagal „USA Today“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.