Ar trinktelėjimu galima pataisyti sugedusį prietaisą? Tam net yra mokslinis paaiškinimas

Šiais laikais mes esame tiesiog priklausomi nuo technologijų. Tačiau kad ir kokios tobulos technologijos lydėtų mus kasdieniame gyvenime, jas visas galiausiai ištinka vienodas likimas – jos sugenda. Žinoma, dažniausiai tokiais atvejais prietaisus dar galima sutaisyti. Tačiau ką tokiu atveju dažniausiai instinktyviai daro žmonės?

 123RF nuotr.
 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2019, 9:33 AM

Ne, dažniausiai žmonės nepuola skambinti meistrui. Dažniau mes paprasčiausiai trinktelime per sugedusį prietaisą. Ir neretai nutinka beveik stebuklas – po vieno ar kelių smūgių prietaisas iš tiesų pasitaiso! Ar šis reiškinys turi kokį nors mokslinį pagrindimą?

Pasirodo, šis reiškinys turi ne tik oficialų pavadinimą – „smūginis remontas“ (angl. percussive maintenance) – bet ir yra pagrįstas moksliškai.

JAV Nacionalinio elektronikos prietaisų priežiūros servisų asociacijos direktorius Mackas Blakely sako, kad seniau elektronikos prietaisai turėdavo daug mechaninių komponentų ir kuriam nors jų sutrikus, būdavo galima juos atstatyti į vietą. M.Blakely, kuris pats dirbo elektronikos inžinieriumi beveik 50 metų, aiškina, kad elektroniniuose prietaisuose sulituoti taškai kartais gali atsilaisvinti – todėl keletas pliaukštelėjimų per prietaisą gali padėti nustatyti atlaisvėjusį sulituotą tašką ir vėl priversti jį kontaktuoti. Inžinierius pabrėžia, kad tokiais atvejais prietaisus reikia tik pliaukštelėti, o ne smūgiuoti visa jėga.

„Smūginio remonto“ pavyzdinis atvejis nutiko ir NASA „Apollo 12“ misijos metu. Oficialus pokalbių išrašas rodo, kad misijos metu būta problemų su kameromis, kurios siųsdavo vaizdą ir garsą atgal į Žemę. Pokalbio metu vienas astronautas kalba apie sugedusią kamerą – tačiau vėliau praneša, kad vaizdas atsirado ir klausia kito astronauto, kaip jis tai sutvarkė. O šis atsako, kad trinktelėjo per kamerą plaktuku – nes vis tiek nebuvo ko prarasti.

Tad jeigu „smogiamasis remontas“ yra naudojamas NASA astronautų, tai galime daryti ir mes.

Tik netrankykite prietaisų pernelyg stipriai – užteks ir pliaukštelėjimo!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.