Mokslininkai atrado medžiagą, kuri leidžia išvengti uodų

Nei su žiburiu nerastume žmonių, kuriems patinka uodai (na, nebent tokiais būtų mokslininkai, kurie tyrinėja uodus). Šie maži ir įkyrūs vabzdžiai moka sugadinti nuotaiką taip, kad kartais norėtųsi tiesiog tapti nematomu, kad šie mažieji įkyruoliai mūsų nepastebėtų. Ir pasirodo, mintis tapti nematomu gali virsti realybe – bent jau iš dalies.

 Amerikos cheminių medžiagų bendruomenės suvažiavime buvo pristatytas medžiagų mišinys, kuris blokuoja uodų galimybę užuosti potencialias aukas.<br> 123RF nuotr.
 Amerikos cheminių medžiagų bendruomenės suvažiavime buvo pristatytas medžiagų mišinys, kuris blokuoja uodų galimybę užuosti potencialias aukas.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2019, 2:50 PM

Amerikos cheminių medžiagų bendruomenės suvažiavime buvo pristatytas medžiagų mišinys, kuris blokuoja uodų galimybę užuosti potencialias aukas.

Kai šiuo mišiniu ištepta ranka buvo įkišta į uodų pilną aptvarą, uodai ją tiesiog ignoravo. Mokslininkai sako, kad šis atradimas gali užkirsti kelią pavojingų ligų plitimui – mat uodai yra tarp pavojingiausių ligų platintojų. Anot Pasaulinės sveikatos organizacijos, 2010 metais dėl jų maliarija pražudė net 660 000 žmonių.

Tyrimo rezultatus pristatęs Jungtinių valstijų žemės ūkio departamento atstovas Ulrichas Bernieris sakė, kad jo komanda taip pat išbando kitas alternatyvas, kurios padėtų apsisaugoti nuo uodų.

Reikėtų paminėti, kad visai neseniai mokslininkų komanda pareiškė, kad itin plačiai pasaulyje paplitusi uodų atbaidymo priemonė pastaruoju metu netenka savo efektyvumo.

U.Bernieris sako, kad įvairios priemonės padeda apsisaugoti nuo uodų, tačiau jo komanda tyrinėja visiškai kitokias priemones, kurios pablogina uodų uoslę. Anot jo, jeigu uodas neužuos maisto, jis nezvimbs, neįkyrės, nenutūps ir neįkąs.

Jau seniai žinoma, kad kai kurie žmonės uodams yra patrauklesni nei kiti, tačiau dabar mokslininkai pristatė natūraliai išskiriamas medžiagas, kurios padeda užmaskuoti itin uodus traukiantį žmonių kvapą.

U.Bernieris aiškina, kad žmogaus kvapą sudaro šimtai skirtingų medžiagų, esančių ant jo odos. Norėdami pamatyti, kurios iš šių medžiagų traukia uodus, mokslininkai užpurškė įvairias medžiagas ant vienos aptvaro pusės. Tokiu būdu buvo tiriamos medžiagos, kurios netraukia uodų, o kai jos buvo užpurkštos ant žmogaus rankos, uodai tiesiog ją ignoravo.

Išsiaiškinta, kad šios cheminės medžiagos, tarp kurių yra 1-metilpiperazinas, blokuoja uodų uoslę. Anot U.Bernierio, šios medžiagos galėtų būti tiesiog dedamos į kosmetiką ir losjonus.

Mokslininkas pasakoja, kad įkišus ranką į uodų pilną talpą, beveik nei vienas uodas net nepajudėjo ir liko savo vietose. Jie netgi nepastebėjo, kad ranka yra talpoje. Mokslininkai tai vadina anosmija ar hiposmija – negalėjimu arba sumažėjusia galimybe užuosti kvapus.

Komentuodamas šį tyrimą, Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos mokslininkas Jamesas Loganas sako, kad tai, jog buvo rastos medžiagos, atbaidančios uodus, yra nuostabu. Anot jo, šiuo metu rinkoje yra pakankamai neblogų uodų atbaidymo priemonių, tačiau ribos šioje srityje dar toli gražu nėra pasiektos.

J.Loganas mano, kad jeigu pavyktų sukurti efektyvesnę, ilgiau išliekančią ir prieinamesnę priemonę uodų atbaidymui, tai itin pagelbėtų keliautojams bei žmonėms, gyvenantiems vietovėse, kuriose paplitusios uodų nešiojamos pavojingos ligos. Tiesa, jis sako, kad praeis dar daug metų, kol toks patobulintas gaminys pasieks parduotuvių lentynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.