Skerdikas, Žemėje šeimininkavęs dar prieš atsirandant dinozaurams

Prieš pasaulį užvaldant dinozaurams, vietovėje, kuri dabar yra Šiaurės Karolinos valstija (JAV), siautėjo dvikojai, beveik 3 metrų ilgio krokodilų protėviai, žinomi lotynišku Carnufex carolinensis pavadinimu – arba „Karolinos skerdikai“.

 Prieš pasaulį užvaldant dinozauramsdabartinės Šiaurės Karolinos valstijos teritorijoje siautėjo dvikojai, beveik 3 metrų ilgio krokodilų protėviai Carnufex carolinensis.<br> Jorge Gonzales pieš.
 Prieš pasaulį užvaldant dinozauramsdabartinės Šiaurės Karolinos valstijos teritorijoje siautėjo dvikojai, beveik 3 metrų ilgio krokodilų protėviai Carnufex carolinensis.<br> Jorge Gonzales pieš.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2019, 11:12 AM, atnaujinta Apr 26, 2019, 2:16 PM

Paleontologai iš Šiaurės Karolinos valstijos universiteto bei Šiaurės Karolinos Gamtos mokslų muziejaus Čatamo apygardoje kasinėdami atrado senovėje gyvenusio roplio kaukolės dalį, stuburą ir rankos kaulą. Šis protėvis priklausė crocodylomorpha roplių šeimai, kuriai taip pat priklauso ir šiuolaikiniai krokodilai. Mokslininkai atrastą padarą pavadino Carnufex pavadinimu, arba „skerdiku“. Toks pavadinimas atrastam ropliui duotas dėl jo pailgos ir peilio formą primenančios kaukolės, aštrių tarsi ašmenys dantų, kuriais roplys medžiodavo šarvuotus roplius bei ankstyvuosius žinduolius.

Vadovaujanti tyrimo, kuris buvo paskelbtas leidinyje „Scientific Reports“, autorė Lindsay Zanno sako, kad žodis „skerdikas“ buvo tinkamiausias siekiant atkreipti žmonių dėmesį.

Mokslininkai mano, kad Carnufex gyveno prieš 230 milijonų metų, kai Šiaurės Amerika buvo Pangėjos superžemyno dalimi, o dabartinė valstija buvo netoli pusiaujo. Manoma, kad šis roplys buvo maisto grandinės viršūnėje. Jų dienos pasibaigė kartu su masiniu išnykimu Triaso periodo pabaigoje, po kurio net 135 milijonus metų mūsų planetoje karaliavo dinozaurai.

L. Zanno pasakoja, kad fosilijos iš šio periodo mokslininkams yra itin svarbios, kadangi tai yra seniausi crocodylomorpha ir dinozaurų teropodų šeimos narių įrodymai. Šios dvi grupės evoliucionavo Triaso periodo metu. Įdomu tai, kad abi šios šeimos sugebėjo išgyventi iki pat šių dienų – krokodilų ir paukščių pavidalais. Anot mokslininkės, Carnufex roplio, kuris laikomas seniausiu ir didžiausiu crocodylomorpha šeimos nariu, atradimas suteikė naujos informacijos apie tuo metu Pangėjoje gyvenusius ir maisto grandinės viršūnėje buvusius grobuonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.