Neįtikėtina: medis, senesnis už Egipto piramides, gyvuoja iki šiol

Ši gajoji pušis yra vienas seniausių medžių pasaulyje. Jai yra daugiau nei 4800 metų ir ji vadinama Matūzaliu – bibliniu veikėju, kuris, kaip rašoma Biblijoje, gyveno 969 metus.

 Medis auga Baltuosiuose kalnuose, Matūzalio giraitėje (JAV). Tiksli šio medžio buvimo vieta nėra atskleidžiama – taip norima jį apsaugoti nuo potencialaus niokojimo.<br> 123RF nuotr.
 Medis auga Baltuosiuose kalnuose, Matūzalio giraitėje (JAV). Tiksli šio medžio buvimo vieta nėra atskleidžiama – taip norima jį apsaugoti nuo potencialaus niokojimo.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2019, 4:18 PM, atnaujinta May 27, 2019, 4:19 PM

Šis medis auga rytinėje Kalifornijos dalyje, Baltuosiuose kalnuose, Matūzalio giraitėje, kurioje auga daug ilgaamžių medžių. Tiksli šio medžio buvimo vieta nėra atskleidžiama – kadangi norima jį apsaugoti nuo potencialaus niokojimo.

Kai 1957 metais mokslininkai Edmundas Schulmanas ir Tomas Harlanas paėmė šio medžio pavyzdžius, jie išsiaiškino, kad jo amžius tuo metu siekė net 4789 metus. Skaičiuojama, kad medis sudygo 2832 metais pr.m.e. Tai reiškia, kad Matūzalis yra vienas seniausių medžių ir išvis gyvų organizmų pasaulyje. Augalas yra senesnis net už Egipto piramides. Savo amžiumi jis ką tik aplenkė kitą seną medį, vadintą Prometėju, kuris netyčia buvo sunaikintas 1964 metais – tuo metu jam buvo 4844 metai.

Botanikos profesorius Robertas Mohlenbrockas iš Pietų Ilinojaus universiteto aplankė šį medį turėdamas teoriją, kad ilgiau nei būdinga gyvuojantis organizmas gyvuoti turėdamas optimalias augimo sąlygas – tai reikštų švelnią oro temperatūrą, užuovėją nuo ekstremalių oro sąlygų bei daug drėgmės ir maistingųjų medžiagų.

Tačiau mokslininkas klydo. Matūzalis auga bjaurioje ir medžiams nepalankioje vietoje. Medis auga pakankamai aukštame taške, jį nuolatos drebina stiprus vėjas, o dirvožemio jo augimo vietoje nedaug. Tačiau gajoji pušis yra prisitaikiusi augti sausringomis ir ne itin šiltomis sąlygomis.

Šiuo metu Matūzalis yra antras pagal amžių medis pasaulyje – nusileidžiantis tik neseniai Švedijos arktyje atrastai paprastajai eglei, kuri yra apie 9500 metų senumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.