Astronomijos pradžiamokslis: kokio dydžio yra kosmosas?

Kosmoso mastai yra tokie, kad juos sunku suvokti. Ar galėtumėte pasakyti, kuris atstumas mažesnis: tarp Saulės ir Jupiterio ar tarp Saturno ir Urano? Kiek toli yra Neptūnas? O Kentauro Alfa? Kokio iš tiesų dydžio yra Paukščių Takas? Tikimės, šis straipsnis padės lengviau įsivaizduoti kosmoso atstumus.

 Jeigu mūsų Saulę sumažintume iki mažesnio objekto nei smėlio grūdas, tada mūsų Saulės sistema galėtų tilpti delne.<br> 123RF iliustr.
 Jeigu mūsų Saulę sumažintume iki mažesnio objekto nei smėlio grūdas, tada mūsų Saulės sistema galėtų tilpti delne.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2019, 1:34 PM

Mūsų Saulės sistemą sudaro mūsų žvaigždė Saulė bei aplink ją besisukančios planetos, taip pat šių planetų palydovai, asteroidai, kometos, uolienos ir dulkės. Mūsų Saulė yra vos viena žvaigždė iš šimtų milijardų žvaigždžių, egzistuojančių mūsų Paukščių tako galaktikoje. Jeigu mūsų Saulę sumažintume iki mažesnio objekto nei smėlio grūdas, tada mūsų Saulės sistema galėtų tilpti delne. Plutonas atsidurtų maždaug per 2,5 centimetro nuo delno vidurio.

Jeigu ir toliau išlaikytume tokį mastelį ir savo Saulės sistemą tebelaikytume delne, Paukščių tako galaktika, kuri turi apie 200-400 milijardų žvaigždžių, nusidriektų per visą Šiaurės Amerikos žemyną. Šioje vietoje reikėtų pažymėti, kad galaktikų būna įvairių dydžių. Paukščių takas yra didelė galaktika, tačiau kai kurios kitos galaktikos – kaip antai mūsų kaimynė Andromedos galaktika – yra dar žymiai didesnės.

Tuo tarpu Visatą sudaro visos joje esančios galaktikos, kurių yra milijardai. NASA teleskopai leidžia pakankamai išsamiai tyrinėti ne tik Paukščių tako, bet ir už jos ribų esančias galaktikas bei pakankamai tolimus Visatos kampelius. Hubble kosminis teleskopas padarė vieną giliausių Visatos nuotraukų, pavadintą „Hubble Extreme Deep Field“ (liet. Hubble ekstremalaus gylio laukas). O jau netolimoje ateityje James Webb kosminis teleskopas tyrinės galaktikas, susiformavusias pačioje Visatos pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.