Prie vaikų geriau nesiginčyti – tai kenkia jų augimui

Visi tėvai savo vaikams nori gero, tačiau kartais be nemalonių situacijų yra paprasčiausiai neapsieinama. Štai, pavyzdžiui, vienas tyrimas parodė, kad tėvai, kurie dažnai ginčijasi savo vaikų akivaizdoje – gali sustabdyti jų augimą. Šį tyrimą atlikę mokslininkai atrado ryšį tarp sulėtėjusio augimo ir stresinės aplinkos vaikystėje.

S.Montgomery pabrėžia, kad šis tyrimas atkreipia dėmesį į tai, koks svarbus yra vaiko emocinis gerbūvis. Jis mano, kad ryšys tarp streso ir augimo atsirado dėl evoliucijos. <br>123RF nuotr. 
S.Montgomery pabrėžia, kad šis tyrimas atkreipia dėmesį į tai, koks svarbus yra vaiko emocinis gerbūvis. Jis mano, kad ryšys tarp streso ir augimo atsirado dėl evoliucijos. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2019, 2:02 PM

Epidemiologas Scottas Montgomery kartu su savo komanda atliko apklausą, jos metu buvo pakalbintos 1352 šeimos iš visos Jungtinės Karalystės, tiesa, apklausa buvo atliekama gana seniai – 1937-1939 metais. Vėliau mokslininkai žvelgė į surinktą informaciją apie vaikų sveikatą ir gyvenimo būdą jiems būnant 5-8 metų amžiaus. Po 60 metų vėl buvo apklausti 149 minėtos grupės nariai, o su jais atlikti panašūs bandymai bei apklausos.

S.Montgomery sako, kad atlikus prieš 60 metų ir dabar surinktų duomenų analizę jie pastebėjo gana didelį ryšį tarp tėvų, kurie ginčijosi ir jų vaikų lėtesnio augimo. Buvo nustatyta, kad jaunuoliai, gyvenantys stresinėje aplinkoje, paprasčiausiai turi mažiau augimo hormono. Jei jie šią stresinę aplinką palieka – augimo hormonų skaičius grįžta į pradinį lygį. Tiesa, mokslininkas sako, kad stresą vaikystėje patyrę vaikai nebūtinai bus žemesni – jie tiesiog lėčiau auga. Pavojus kyla tuomet, kai stresinė aplinka niekad nedingsta ir namuose vyrauja nuolat – dėl to augimas gali sustoti visam laikui.

Mokslininkų komandos atlikta analizė taip pat parodė, kad žmonės, kurie auga lėčiau, suaugę turi didesnę tikimybę kentėti nuo aukšto kraujospūdžio, o dėl to padidėja tikimybė susirgti ir širdies ligomis ar net patirti insultą. S.Montgomery pabrėžia, kad šis tyrimas atkreipia dėmesį į tai, koks svarbus yra vaiko emocinis gerbūvis. Jis mano, kad ryšys tarp streso ir augimo atsirado dėl evoliucijos.

„Žvelgiant iš evoliucinės perspektyvos, streso metu yra išjungiamos funkcijos, kurios nėra svarbiausios. Kitaip sakant, organizmas neskiria pakankamai energijos augimui, nes jos gali prireikti norint pabėgti ar ginantis. Kuomet pavojus išnyksta, ši energija vėl gali būti skiriama augimui.“, – teigia S.Montgomery.

Kitame tyrime mokslininkai taip pat išsiaiškino, kad vaikai, turintys tėvą savo gyvenimuose, yra linkę daugiau mokytis, turi aukštesnę savivertę ir rodo mažiau depresijos požymių nei tie, kuriuos augina tik mama.

Rezultatai, kurie buvo pristatyti Bostone (JAV) parodė, kad tėvą (ar patėvį) turintys vaikai pasiekė geresnius rezultatus pagrindinių įgūdžių mokymosi testo metu bei turi geresnius socialinius įgūdžius ir geriau sutaria su bendraamžiais. Taip pat vaikai, kurie turi žmogų atstojantį jiems tėvą, turi geresnę kompetencijos jausmą ir geriau socializuojasi.

Parengta pagal „Independent“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.