Keistas sprendimas: masažuotojais gali dirbti tik aklieji

Pietų Korėjos konstitucinis teismas nusprendė, kad profesionalias masažo paslaugas gali teikti tik neregystės negalią turintys žmonės – kadangi jų karjeros galimybės jau ir taip yra ribotos.

 Pietų Korėjos konstitucinis teismas nusprendė, kad profesionalias masažo paslaugas gali teikti tik neregystės negalią turintys žmonės – kadangi jų karjeros galimybės jau ir taip yra ribotos.<br> 123RF nuotr.
 Pietų Korėjos konstitucinis teismas nusprendė, kad profesionalias masažo paslaugas gali teikti tik neregystės negalią turintys žmonės – kadangi jų karjeros galimybės jau ir taip yra ribotos.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-03 09:25

Praėjusiais metais priimtu sprendimu šalies konstitucinis teismas paliko galioti šimto metų senumo įstatymą, kuris leidžia suteikti masažuotojo licencijas bei steigti masažo kabinetus tik regėjimo negalią turintiems žmonėms.

Šio įstatymo logika ėmė abejoti vienas asmuo, kuris 2015 metais siūlė masažo paslaugas neturėdamas tam licencijos. O įstatymas už masažo paslaugų teikimą be licencijos numato net iki 51 000 000 wonų (38 000 eurų) dydžio baudą arba laisvės atėmimą iki 5 metų.

Pastaruosius metus įstatymas sukėlė daugybę emocijomis grįstų diskusijų – o kaltinamasis teigė, kad šis įstatymas pažeidžia profesinę žmonių, neturinčių negalios, teisę.

Tačiau atmesdamas šiuos argumentus, konstitucinis teismas pasisakė, kad masažo verslas yra kone vienintelis darbas, kuriuo neregystės negalią turintys žmonės gali mėgautis ir normaliai dirbti. Taip pat pažymėta, kad dabartinė sistema yra neišvengiamas pasirinkimas siekiant garantuoti neregystės negalią turintiems žmonėms teisę išgyventi. Teismas nurodė, kad leidimas regėjimą turintiems žmonėms atidaryti masažo kabinetus gali privesti prie neregėjimo negalią turinčių žmonių išnaudojimo.

Šis sprendimas jau buvo ketvirtas per pastaruosius kelis metus, susijęs su minėtu įstatymu, kurį 1913 metais įtvirtino japonų kolonistai. Monopolijos įtvirtinimas šioje paslaugų sferoje buvo būdas apginti neįgalius žmones nuo grėsmės likti be valstybės paramos.

Tiesa, tokia pozicija naujaisiais laikais yra vadinama prieštaringa. 2008 metų duomenimis Pietų Korėjoje masažuotojais dirbo vos 7100 neregių, o teisėtai įregistruotų masažo kabinetų buvo vos apie 1000 – tačiau skaičiuojama, kad net nuo 150 000 iki 700 000 masažuotojų dėl itin augančios paklausos dirbo nelegaliai.

Prie augančios paklausos prisidėjo ir nacionalinės sporto komandos, kurios visuomet samdo regėjimą turinčius masažo terapeutus.

Mėginimas dvejais metais anksčiau panaikinti šį įstatymą sulaukė savaites trukusių aršių protestų ir trijų savižudybių, kurias pasirinko du neregiai masažuotojai ir vienas – regintysis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.