Kodėl bebrai be vargo graužia medieną?

Nusilaužti dantį nėra sudėtinga – kartais pakanka paprasto saldainio ar kietesnio mėsos gabaliuko. Todėl tikriausiai sunku įsivaizduoti, kaip bebrai sugeba graužti medžius visiškai nesibaiminant netekti dantų? Tačiau tam yra paprastas paaiškinimas.

Jei kada nors teko matyti bebrą, tikriausiai pastebėjote, kad jų dantys yra oranžinės spalvos.<br> 123RF nuotr.
Jei kada nors teko matyti bebrą, tikriausiai pastebėjote, kad jų dantys yra oranžinės spalvos.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-11-03 11:07

Kadangi bebrai yra graužikai, jų dantys nuolatos auga. Tai jiems leidžia kramtyti medieną nesibaiminant netekti dantų. Tikriausiai sakysite, kad ir jūsų jūrų kiaulytė yra graužikas – tačiau jai neduotumėte kramtyti ne tik medžio šakos, bet net ir dantų krapštuko.

Tačiau bebrai turi dar vieną pranašumą – emalį. Jei kada nors teko matyti bebrą, tikriausiai pastebėjote, kad jų dantys yra oranžinės spalvos. Kai daugumos graužikų dantų emalyje galima rasti magnio, bebrų dantų emalyje yra geležies. Tad bebrai turi oranžinius dantis dėl tos pačios priežasties, dėl ko mes turime raudoną kraują.

Dėl emalyje esančios geležies bebrų dantų spalva yra oranžinė, tačiau nelabai gražų estetinį vaizdą atperka jų tvirtumas ir atsparumas mechaniniam stresui. Be to, tokie dantys yra atsparesni rūgščiai. Šiuos atradimus mokslininkai ketina panaudoti ieškant būdų, kaip sustiprinti žmonių dantis. Tiesa, reikėtų susitaikyti su tuo, kad šypsena būtų ne balta, o oranžinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.